- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Przepis znaleziony na jednym z rosyjkich forum i przetłumaczony
i nieco zmodyfikowany podczas robienia
Ciasto:
200 g margaryny
200 śmietany
1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 łyżeczka sody
2,5 szkl mąki
Nadzienie:
400 g twarogu (nie mielony)
1 szkl cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
esencja waniliowa (bananowa jeśli ktoś ma)
Ponadto:
żółty barwnik
1 szkl cukru do oblepienia
Robimy ciasto:
Do śmietany dodać kwasek cytrynowy i sodę, wymieszać. Lubi "wykipieć"
tak więc w dość dużym naczyniu to robimy
Maragrynę roztopić, dodać do niej śmietanę i wymieszać, dosypać mąkę. Wyrobić plastyczną masę. Ciasto nie będzie aż tak plastyczne jak np na pierogi. Będzie bardziej rzadkie, ale będzię takie, że nie zostanie na ręku tylko ładnie się odlepi
Odstawiamy i robimy nadzienie.
Twaróg odcisnąć, wymieszać z cukrem, mąką kukurydzianą i esencją.
I najbardziej uciążliwe lepienie
Ciasto dzielimy na 32 części. Każdą część należy uformować dłońmi na owalny placek grubości 0,5 cm. Na placek kładziemy troszkę nadzienia, zlepiamy brzegi ciasta. Należy do zrobić bardzo dokładnie, żeby się nie rozkleiły podczas pieczenia. I formujemy banany
Pamiętajmy o ogonku i nosku
Banany wyłożyć na czystą i suchą blaszkę. Ja uzyłam papieru do pieczenia. Piec na oko
W oryginale pisze 10 min, ale u mnie to było za mało. Trzeba sprawdzić czy ciasto jest upieczone, ale należy pamiętać, że upieczone banany muszą być białe, nie zrumienione.
Barwnik rozrobić w wodzie, maczać w nim banany i obtaczać w cukrze.
Banany mi nie wyszły, formowałam raczej rogaliki
Ciasta nie dzieliłam na 32 części, odrywałam po kawałeczku i wyszło mi coś ok 20 rogalików. podczas pieczenia się rozlazły i przypominały raczej pierogi
w smaku baaaaardzo dobre
Maczałam w wodzie z szafranem, ale się nie nadaje. Nie barwi tak, jak powinien i bardzo go czuć


Ciasto:
200 g margaryny
200 śmietany
1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 łyżeczka sody
2,5 szkl mąki
Nadzienie:
400 g twarogu (nie mielony)
1 szkl cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
esencja waniliowa (bananowa jeśli ktoś ma)
Ponadto:
żółty barwnik
1 szkl cukru do oblepienia
Robimy ciasto:
Do śmietany dodać kwasek cytrynowy i sodę, wymieszać. Lubi "wykipieć"



Twaróg odcisnąć, wymieszać z cukrem, mąką kukurydzianą i esencją.
I najbardziej uciążliwe lepienie



Banany wyłożyć na czystą i suchą blaszkę. Ja uzyłam papieru do pieczenia. Piec na oko

Barwnik rozrobić w wodzie, maczać w nim banany i obtaczać w cukrze.
Banany mi nie wyszły, formowałam raczej rogaliki



Maczałam w wodzie z szafranem, ale się nie nadaje. Nie barwi tak, jak powinien i bardzo go czuć

Ostatnią edycję dokonał moderator: