Banany z twarogu :)

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Przepis znaleziony na jednym z rosyjkich forum i przetłumaczony
icon_mrgreen.gif
i nieco zmodyfikowany podczas robienia
dump.gif


Ciasto:
200 g margaryny
200 śmietany
1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 łyżeczka sody
2,5 szkl mąki


Nadzienie:
400 g twarogu (nie mielony)
1 szkl cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
esencja waniliowa (bananowa jeśli ktoś ma)

Ponadto:
żółty barwnik
1 szkl cukru do oblepienia

Robimy ciasto:
Do śmietany dodać kwasek cytrynowy i sodę, wymieszać. Lubi "wykipieć"
icon_mrgreen.gif
tak więc w dość dużym naczyniu to robimy
icon_wink.gif
Maragrynę roztopić, dodać do niej śmietanę i wymieszać, dosypać mąkę. Wyrobić plastyczną masę. Ciasto nie będzie aż tak plastyczne jak np na pierogi. Będzie bardziej rzadkie, ale będzię takie, że nie zostanie na ręku tylko ładnie się odlepi
gruebel_2.gif
Odstawiamy i robimy nadzienie.

Twaróg odcisnąć, wymieszać z cukrem, mąką kukurydzianą i esencją.

I najbardziej uciążliwe lepienie
icon_rolleyes.gif
Ciasto dzielimy na 32 części. Każdą część należy uformować dłońmi na owalny placek grubości 0,5 cm. Na placek kładziemy troszkę nadzienia, zlepiamy brzegi ciasta. Należy do zrobić bardzo dokładnie, żeby się nie rozkleiły podczas pieczenia. I formujemy banany
icon_mrgreen.gif
Pamiętajmy o ogonku i nosku
rofl.gif


Banany wyłożyć na czystą i suchą blaszkę. Ja uzyłam papieru do pieczenia. Piec na oko
icon_wink.gif
W oryginale pisze 10 min, ale u mnie to było za mało. Trzeba sprawdzić czy ciasto jest upieczone, ale należy pamiętać, że upieczone banany muszą być białe, nie zrumienione.

Barwnik rozrobić w wodzie, maczać w nim banany i obtaczać w cukrze.

Banany mi nie wyszły, formowałam raczej rogaliki
icon_rolleyes.gif
Ciasta nie dzieliłam na 32 części, odrywałam po kawałeczku i wyszło mi coś ok 20 rogalików. podczas pieczenia się rozlazły i przypominały raczej pierogi
icon_mrgreen.gif
w smaku baaaaardzo dobre
mniam.gif

Maczałam w wodzie z szafranem, ale się nie nadaje. Nie barwi tak, jak powinien i bardzo go czuć
icon_neutral.gif






 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Agusia no napisałam że robiłam
icon_mrgreen.gif
tylko nie wyszły banany a rogaliki
dump.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,083
6,582
113
Dziękuję Ci Akulko!
anbetung.gif
Bardzo lubię szperać po rosyjskojęzycznych stronach kulinarnych. Zawsze tam coś ciekawego i smacznego wynajdę...
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Joanna @ 19 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=436035A poza tym bardzo lubię szperać po rosyjskojęzycznych stronach kulinarnych. Zawsze tam coś ciekawego i smacznego wynajdę...
icon_smile.gif
A ja nie szperam, bo choć są tam swietne przepisy i apetyczne zdjecia, to mało z tego wszystkiego rozumiem
icon_sad.gif
. Dlatego jestem wdzieczna, jak któraś zwas cinek rosyjskojezycznych dzieli sie swoimi odkryciami
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Jak tam joanna?
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,083
6,582
113
Na razie przepis zapisałam do ulubionych - będzie czekać na swoją kolejkę!
icon_smile.gif

A stronka bardzo ciekawa - czuję, że ugrzęznę w niej na długo...
icon_smile.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Oj tak
icon_rolleyes.gif
znalazłam tam również przepis na tort chałwowy - jeszcze takiego nie robiłam
icon_wink.gif
Też mam przetłumaczony, ale zdjęcia nie zapisałam
dump.gif

Dzielmy się linkami
icon_mrgreen.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,083
6,582
113
Ze zdjęciem nie ma problemu - dasz swoje, jak upieczesz!
icon_mrgreen.gif

Linki Ci będę oczywiście podsyłać.
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy