Banica

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,740
4,162
113
Banica

Źródło przepisu - Beata Lipov "Bułgaria na talerzu"

Składniki:
500 g mąki
8 łyżek letniej wody
2 łyżki oleju
łyżeczka octu lub łyżka soku z cytryny
sól

400 g bryndzy
4 jajka
szklanka mleka
150 g masła

Wykonanie:
Z mąki, wody, octu i soli wyrobić gładkie, dość twarde ciasto, podzielić je na 4 bułeczki, posmarować olejem i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
Ser rozkruszyć, polączyć z mlekiem i jajkami.
Posmarować masłem okrąglą formę.
Pierwszą bułeczkę z ciasta rozwałkować bardzo cienko, by było niemal przezroczyste. Nałożyć 1/4 farszu i zrolować. Ułożyć w formie zaczynając od środka w kształt przypominający muszlę ślimaka. Pozostałe bułeczki przygotować w powyższy sposób, doklejając do ślimaka kolejne zwoje. Przygotowany strudel polać roztopionym masłem i piec 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
Można jeść na ciepło i na zimno.

Moje uwagi:
Piekłam z tego przepisu lata temu, a dziś zrobiłam wersję mini z resztek ciasta, które mi zostało z przepisu na rodopską banicę i jednej czwartej farszu. Zamiast bryndzy wzięłam lidlowski ser solankowy typu bałkańskiego.

banica2.jpg

banica3.jpg

banica5.jpg

Bardzo smaczna.
 

Załączniki

  • banica2.jpg
    banica2.jpg
    90.6 KB · Wyświetleń: 7
  • banica3.jpg
    banica3.jpg
    75.5 KB · Wyświetleń: 6
  • banica5.jpg
    banica5.jpg
    79.8 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,459
1,732
113
Robi wrażenie
daumen.gif
. Joasiu, czy to trzeba zjeść natentychmiast, czy można dojeść na zimno, albo odgrzać?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
bardzo dobre sa na zimno. Odgrzewanie tez im nie szkodzi.
Podziwiam tylko; za dobra piekarnie mam w poblizu
icon_redface.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,740
4,162
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,459
1,732
113
Dopiero teraz zauważyłam, że w pierwszym poście jest napisane, że można jeść na zimno i się głupio pytałam. Jak można na zimno, to muszę wypróbować.

I mówisz, że tę masę z mleka, sera i jajek daje się opanować i ona nie wypływa?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,740
4,162
113
yrsa @ 17 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1344222I mówisz, że tę masę z mleka, sera i jajek daje się opanować i ona nie wypływa?
Widać na zdjęciu, że w jednym miejscu ciasto mi pękło przy formowaniu slimaka (na szczęście już w tortownicy*) i trochę mleka wyciekło, ale podczas pieczenia się wchłonęło.








*piekłam w takiej malutkiej tortownicy, osiemnastce.
Dopiero na zdjęciu zauważyłam, że zwinęłam rulon zaczynając nie z tego boku.
rofl.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,459
1,732
113
Hmm... nie rozumiem o co chodzi z tym zwijaniem, co jest nie tak? Chyba oba końce rulonu są takie same?
gruebel_2.gif



W "Bałkańskich zapiskach" w nadzieniu ser, jajka, jogurt i soda. Zastanawiam się po co jest soda.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,740
4,162
113
Może nieprecyzyjnie się wyraziłam - chodzi mi o to, że zwinęłam go od krótszego boku, a nie od dłuższego, stąd był krótszy, a bardziej pękaty.





Też nie wiem, po co soda.


Następnym razem wezmę ciasto z przepisu na banicę rodopską (fajnie się wałkuje) i podzielę na cztery placki.
Wydaje mi się, że na porcję z pół kilograma mąki mam za małą stolnicę, a jednak podstawą dobrego smaku jest jak najcieńsze rozwałkowanie ciasta.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,459
1,732
113
A, teraz rozumiem z tym zwijaniem. Myślałam, że to o zwijanie rulonu w ślimaka chodzi.

Ja nie mam stolnicy, tylko kawałek blatu. Jak tu żyć?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,740
4,162
113
W sumie moja stolnica to też nie stolnica, a drewniany blat do krojenia z Ikei. Jak je jeszcze robią, polecam.

EDIT:
Już jej niestety nie ma. Podobna do tej, ale moja jest większa i ma dwie skierowane w przeciwne strony ścianki zabezpieczające, by ją unieruchomić na blacie:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30087148/
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,459
1,732
113
To ja jeszcze dopytam. Na połowę ciasta z rodopskiej (ze 100g mąki) ile dać farszu? I do jakiej tortownicy pakować?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,740
4,162
113
Daj połowę farszu. Co do tortownicy, moim zdaniem wystarczy 22 -24 cm.
Ale z większej też nie ucieknie....
Najlepiej zobacz, ile miejsca zajmie Ci pierwszy ślimak i do tego dopasuj.

Moim zdaniem można też zrobić dwie oddzielne bułeczki, zwłaszcza, jak je chcesz wziąć ze sobą do pracy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Oni czesto sode dodaja.
W oryginalnych przepisach na mitchi czy cevapcici tez dodaja.

Nie wiem, czy na smak to wplywa, bo nie mialam porownania, tlumaczyli, ze zeby nie bylo zbite mieso.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,740
4,162
113
Wyciągam, bo dziś się za nią zabieram.
mniam.gif


EDIT:

Wersja niezbyt ortodoksyjna, ale pyszna; w nadzieniu ser solankowy Arla Apetina, twaróg, oscypek, kawałek cheddara i tymianek.
Po wierzchu posypałam otartym oregano.
Masła dałam połowę. Piekłam 40 minut w 200 stopniach (góra, dół) i pięć minut w termoobiegu.
Mimo papieru tortownica nie okazała się szczelna; trzeba ją było ustawić na blasze.

banica3.jpgbanica2.jpg
banica1.jpgbanica.jpg
 

Załączniki

  • banica3.jpg
    banica3.jpg
    54 KB · Wyświetleń: 2
  • banica2.jpg
    banica2.jpg
    34.5 KB · Wyświetleń: 2
  • banica1.jpg
    banica1.jpg
    38.7 KB · Wyświetleń: 2
  • banica.jpg
    banica.jpg
    29.9 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator: