Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Banica
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1344031" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Banica</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu - Beata Lipov &quot;Bułgaria na talerzu&quot;</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>500 g mąki</p><p>8 łyżek letniej wody</p><p>2 łyżki oleju</p><p>łyżeczka octu lub łyżka soku z cytryny</p><p>sól </p><p></p><p>400 g bryndzy</p><p>4 jajka </p><p>szklanka mleka</p><p>150 g masła</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Z mąki, wody, octu i soli wyrobić gładkie, dość twarde ciasto, podzielić je na 4 bułeczki, posmarować olejem i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.</p><p>Ser rozkruszyć, polączyć z mlekiem i jajkami.</p><p>Posmarować masłem okrąglą formę.</p><p>Pierwszą bułeczkę z ciasta rozwałkować bardzo cienko, by było niemal przezroczyste. Nałożyć 1/4 farszu i zrolować. Ułożyć w formie zaczynając od środka w kształt przypominający muszlę ślimaka. Pozostałe bułeczki przygotować w powyższy sposób, doklejając do ślimaka kolejne zwoje. Przygotowany strudel polać roztopionym masłem i piec 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. </p><p>Można jeść na ciepło i na zimno. </p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Piekłam z tego przepisu lata temu, a dziś zrobiłam wersję mini z resztek ciasta, które mi zostało z przepisu na <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=36471" target="_blank">rodopską banicę</a> i jednej czwartej farszu. Zamiast bryndzy wzięłam lidlowski ser solankowy typu bałkańskiego. </p><p></p><p>[ATTACH=full]76997[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]76998[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]76999[/ATTACH]</p><p></p><p>Bardzo smaczna.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1344031, member: 1024"] [B]Banica[/B] Źródło przepisu - Beata Lipov "Bułgaria na talerzu" [B]Składniki:[/B] 500 g mąki 8 łyżek letniej wody 2 łyżki oleju łyżeczka octu lub łyżka soku z cytryny sól 400 g bryndzy 4 jajka szklanka mleka 150 g masła [B]Wykonanie:[/B] Z mąki, wody, octu i soli wyrobić gładkie, dość twarde ciasto, podzielić je na 4 bułeczki, posmarować olejem i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Ser rozkruszyć, polączyć z mlekiem i jajkami. Posmarować masłem okrąglą formę. Pierwszą bułeczkę z ciasta rozwałkować bardzo cienko, by było niemal przezroczyste. Nałożyć 1/4 farszu i zrolować. Ułożyć w formie zaczynając od środka w kształt przypominający muszlę ślimaka. Pozostałe bułeczki przygotować w powyższy sposób, doklejając do ślimaka kolejne zwoje. Przygotowany strudel polać roztopionym masłem i piec 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Można jeść na ciepło i na zimno. Moje uwagi: Piekłam z tego przepisu lata temu, a dziś zrobiłam wersję mini z resztek ciasta, które mi zostało z przepisu na [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=36471"]rodopską banicę[/URL] i jednej czwartej farszu. Zamiast bryndzy wzięłam lidlowski ser solankowy typu bałkańskiego. [ATTACH=full]76997[/ATTACH] [ATTACH=full]76998[/ATTACH] [ATTACH=full]76999[/ATTACH] Bardzo smaczna. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Banica
Top
Bottom