- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38

1-1,25 kg sera twarogowego (najlepiej śmietankowego)
8-9 jajek
30 dkg cukru pudru
15 dag masła
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
zapach cytrynowy
rodzynki, skórka pomarańczowa
Polecam go upiec na cieniutkim, kruchym spodzie:
15 dag mąki
12 dag masła
5 dag cukru pudru
1 żółtko
Składniki ciasta szybko zagnieść ( ew. dodatkowo podsypywać niewielką ilością mąki) można schłodzić. Wylepić formę 25x36 cm (lub nieco większą), podpiec lekko i wystudzić.
Wyłożyć masę serową.
Masa serowa:
utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę, dodawać po łyżce sera, ciągle ucierając,wlać rozpuszczone przestudzone masło, dodać mąki, proszek, cukier waniliowy i zapach. Na koniec delikatnie wmieszać sztywną pianę ubitą z białek i bakalie.
Sernik piec w temp. ok. 220-250 ok. 1 godziny* ( uwaga!-przeczytać niżej). Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Całość może się ruszać i wydawać się jeszcze płynne, ale jeśli patyczek nie będzie oblepiony serem, to znak, że jest gotwe. Ten sernik jest po prostu bardzo puszysty i delikatny.
Po wyjęciu z pieca najlepiej ostrym nożem odkleić ciasto od brzegów formy, wówczas nie opadnie lub opadnie minimalnie i równomiernie.
Wierzch można polukrować lub polać polewą czekoladową.[/url]
*EDYCJA z 13.06.2009r:
podana temp. dotyczyła mojego starego piekarnika. Obecnie piekę sernik w temp. ok 160-170 stopni, jeśli z teroobiegiem to nawet ok 150-160 stopni.
Temp. pieczenia proszę dostosować do swojego piekarnika. (zresztą tak jak zawsze i we wszystkich wypiekach należałoby robić).
a tu najnowsze zdjęcia, z 11/02/06 (dlatego edit




Ostatnią edycję dokonał moderator: