Żródło - Kuchnia Neli ( Nela Rubinstein)
Składniki dla 6 - 8 osób
6 dużych ugotowanych buraków, obranych i pokrojonych w słomkę
1 1/2 l bulionu wołowego ( może być z kostki - 3 kostki na 6 szklanek wrzątku)
2 lub więcej łyżeczki octu winnego
2 lub więcej łyżeczki cukru
sól do smaku
6 żółtek
6 łyżek gęstej śmietany (22%)
drobno posiekany koperek
Przygotowane buraki włożyć do rosołu, dodać octu i cukru, a następnie 10 minut trzymać na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania, żeby barszcz nie stracił koloru. Spróbować. Buraki odcedzić i spróbować jeszcze raz. Dodać soli i pieprzu, i jeśli trzeba odrobinę octu i cukru. W misce ubić żółtka ze śmietaną, dodać trochę gorącego wywaru i wlać wszystko do garnka z zupą. Postawić na małym ogniu. Mieszać aż zupa zgęstnieje na tyle, że będzie się trzymać łyżki. Spróbować i już według własnego smaku dodać trochę cukru, octu, a może i soli. Ostrożnie przyprawić i znów spróbować. Barszcz podawać w filiżankach posypany odrobiną koperku. Dla mnie najlepszym dodatkiem do tego nadzwyczaj smacznego barszczu są krokiety z naleśników z nadzieniem mięsnym albo pieczarkowym. W oryginale podane są naleśniki z mózgiem albo ziemniaki ze skwarkami i cebulą.
Składniki dla 6 - 8 osób
6 dużych ugotowanych buraków, obranych i pokrojonych w słomkę
1 1/2 l bulionu wołowego ( może być z kostki - 3 kostki na 6 szklanek wrzątku)
2 lub więcej łyżeczki octu winnego
2 lub więcej łyżeczki cukru
sól do smaku
6 żółtek
6 łyżek gęstej śmietany (22%)
drobno posiekany koperek
Przygotowane buraki włożyć do rosołu, dodać octu i cukru, a następnie 10 minut trzymać na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania, żeby barszcz nie stracił koloru. Spróbować. Buraki odcedzić i spróbować jeszcze raz. Dodać soli i pieprzu, i jeśli trzeba odrobinę octu i cukru. W misce ubić żółtka ze śmietaną, dodać trochę gorącego wywaru i wlać wszystko do garnka z zupą. Postawić na małym ogniu. Mieszać aż zupa zgęstnieje na tyle, że będzie się trzymać łyżki. Spróbować i już według własnego smaku dodać trochę cukru, octu, a może i soli. Ostrożnie przyprawić i znów spróbować. Barszcz podawać w filiżankach posypany odrobiną koperku. Dla mnie najlepszym dodatkiem do tego nadzwyczaj smacznego barszczu są krokiety z naleśników z nadzieniem mięsnym albo pieczarkowym. W oryginale podane są naleśniki z mózgiem albo ziemniaki ze skwarkami i cebulą.