Barszcz zabielany

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Żródło - Kuchnia Neli ( Nela Rubinstein)

Składniki dla 6 - 8 osób
6 dużych ugotowanych buraków, obranych i pokrojonych w słomkę
1 1/2 l bulionu wołowego ( może być z kostki - 3 kostki na 6 szklanek wrzątku)
2 lub więcej łyżeczki octu winnego
2 lub więcej łyżeczki cukru
sól do smaku
6 żółtek
6 łyżek gęstej śmietany (22%)
drobno posiekany koperek

Przygotowane buraki włożyć do rosołu, dodać octu i cukru, a następnie 10 minut trzymać na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania, żeby barszcz nie stracił koloru. Spróbować. Buraki odcedzić i spróbować jeszcze raz. Dodać soli i pieprzu, i jeśli trzeba odrobinę octu i cukru. W misce ubić żółtka ze śmietaną, dodać trochę gorącego wywaru i wlać wszystko do garnka z zupą. Postawić na małym ogniu. Mieszać aż zupa zgęstnieje na tyle, że będzie się trzymać łyżki. Spróbować i już według własnego smaku dodać trochę cukru, octu, a może i soli. Ostrożnie przyprawić i znów spróbować. Barszcz podawać w filiżankach posypany odrobiną koperku. Dla mnie najlepszym dodatkiem do tego nadzwyczaj smacznego barszczu są krokiety z naleśników z nadzieniem mięsnym albo pieczarkowym. W oryginale podane są naleśniki z mózgiem albo ziemniaki ze skwarkami i cebulą.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Bardzo dobry.
Dodatek żółtek i śmietany nadał mu aksamitnej gładkości i łagodności.
Obawiałam się nieco utraty walorów wizualnych, ale kolor na szczęście pozostał bardzo apetyczny.
Świetna, choć kaloryczna alternatywa dla klasycznego czystego barszczu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Odkąd pamiętam, taki barszcz zawsze był robiony przez moją Mamę. Jest bardzo smaczny, lubię go nawet bardziej od czystego. Polecam wszystkim.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Cieszę się, że smakował, Joanno. Ja bardzo go lubię i dość często robię. Dzięki za pochlebne słowa Mi.
Tak bardzo chciałam zainteresować nim szersze grono cinowiczek, bo wart jest tego. Pozdrowienia.

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Bardzo smaczny,dzisiaj zrobiłam
anbetung.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy