- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
Barszcz
lubiana w Polsce zupa o rosyjskim rodowodzie
przepis z „Encyklopedii Zup” Bellona
1 pokrojona cebula
ok. pół kg obranych i pokrojonych w kostkę buraków
2 pokrojone łodygi selera naciowego
mała pokrojona czerwona papryka
ok. 100g pokrojonych grzybów
1 pokrojone jabłko
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
2 litry wywaru lub wody
1 łyżeczka kminku
1 liść laurowy
tymianku, soli, cukru, pieprzu po szczypcie do smaku
świeży sok z cytryny
Pokrojone warzywa podduszamy na maśle, oleju i paru łyżkach wywaru bądź wody ok. 15 minut. Dodajemy kminek, tymianek, liść laurowy i sok z cytryny oraz resztę wywaru, dosmaczamy. Przykrywamy, gotujemy całość ok. pół godziny na małym ogniu.
Kiedy warzywa miękkie, miksujemy całość. Na talerzu możemy ozdobić kleksem kwaśnej śmietany.
Wyjatkowo smaczna, rozgrzewająca zupa !
lubiana w Polsce zupa o rosyjskim rodowodzie
przepis z „Encyklopedii Zup” Bellona

1 pokrojona cebula
ok. pół kg obranych i pokrojonych w kostkę buraków
2 pokrojone łodygi selera naciowego
mała pokrojona czerwona papryka
ok. 100g pokrojonych grzybów
1 pokrojone jabłko
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
2 litry wywaru lub wody
1 łyżeczka kminku
1 liść laurowy
tymianku, soli, cukru, pieprzu po szczypcie do smaku
świeży sok z cytryny
Pokrojone warzywa podduszamy na maśle, oleju i paru łyżkach wywaru bądź wody ok. 15 minut. Dodajemy kminek, tymianek, liść laurowy i sok z cytryny oraz resztę wywaru, dosmaczamy. Przykrywamy, gotujemy całość ok. pół godziny na małym ogniu.

Kiedy warzywa miękkie, miksujemy całość. Na talerzu możemy ozdobić kleksem kwaśnej śmietany.
Wyjatkowo smaczna, rozgrzewająca zupa !