barszcz

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Barszcz
lubiana w Polsce zupa o rosyjskim rodowodzie
przepis z „Encyklopedii Zup” Bellona

barszcz_m0001.JPG

1 pokrojona cebula
ok. pół kg obranych i pokrojonych w kostkę buraków
2 pokrojone łodygi selera naciowego
mała pokrojona czerwona papryka
ok. 100g pokrojonych grzybów
1 pokrojone jabłko
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
2 litry wywaru lub wody
1 łyżeczka kminku
1 liść laurowy
tymianku, soli, cukru, pieprzu po szczypcie do smaku
świeży sok z cytryny

Pokrojone warzywa podduszamy na maśle, oleju i paru łyżkach wywaru bądź wody ok. 15 minut. Dodajemy kminek, tymianek, liść laurowy i sok z cytryny oraz resztę wywaru, dosmaczamy. Przykrywamy, gotujemy całość ok. pół godziny na małym ogniu.

barszcz0001.JPG

Kiedy warzywa miękkie, miksujemy całość. Na talerzu możemy ozdobić kleksem kwaśnej śmietany.

Wyjatkowo smaczna, rozgrzewająca zupa !


 

Załączniki

  • barszcz0001.JPG
    barszcz0001.JPG
    31.2 KB · Wyświetleń: 2
  • barszcz_m0001.JPG
    barszcz_m0001.JPG
    17.9 KB · Wyświetleń: 2

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Naprawdę bardzo smaczny ten barszcz.
mniam.gif

Robiłam go z konieczności nieco inaczej, bo miałam już ugotowane wcześniej buraki, więc najpierw poddusiłam pozostałe warzywa, a na końcu dodałam utarte w julienne buraki. Od siebie dodałam tylko trochę czosnku i bulionu grzybowego własnej produkcji. Część zupy zmiksowałam, a część podałam "ze śmieciami".
icon_smile.gif
Z pewnością będę powtarzać.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Bulion był z poprzedniego dnia.
Specjalnie więcej ugotowałam z myślą o barszczu.
Nieco innym, ale też z grzybkiem.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy