Basbousa

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Basbousa z przepisu podanego w GP przez Issys

100 g wiórków kokosowych
2 szkl kaszy manny
1 tsp cynamonu
1 op. cukru waniliowego
3 tsp proszku do pieczenia
1 szkl mleka
200 g masła (miękkie)
na syrop:
2 szkl cukru
1 szkl wody
1 tbsp soku z cytryny

Wymieszać wiórki, kaszę, cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać masło i mleko, wyrobić.
Ciasto włożyć do formy i pokroić na kwadraty. Piec ok. 45 minut w 180*.
Z wody, cukru i soku z cytryny ugotować syrop. Wystudzić
Upieczone ciasto zalać ostudzonym syropem. Kiedy syrop wsiąknie wyjąć ciasto z blaszki.

Kopia_IMG_3865.jpg

Moje uwagi:
- można całkowicie pominąć wiórki
- moje łyżeczki proszku były idealnie płaskie a w kolejnych wypiekach będę ilość proszku sukcesywnie zmniejszać; ciasto w ogóle nie rośnie, więc nie wiem po co jest ten proszek
 

Załączniki

  • Kopia_IMG_3865.jpg
    Kopia_IMG_3865.jpg
    34.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
zapisałam, bo wygląda przepysznie, a ja uwielbiam takie nasączane ciasta, niebo w gębie. Może jeszcze dzisiaj wykonam
icon_smile.gif
 

Lemoni

Member
Paź 18, 2008
75
0
0
Bardzo słodkie ale smaczne:). Jadałam w wersji, zdaje się, bez kokosa.
Ponoć nazwa ciasta oznacza "jeden całus". Ale my mówimy na to bezbluza;]
Na powierzchni ciacha robi się taka fajna skorupka!
 

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
hi hi, zrobiłam
icon_smile.gif
, spróbowałam
icon_smile.gif
i ... nawet nawet
icon_smile.gif
Ta skorupka rzeczywiście pycha
icon_smile.gif
, takie połączenia właśnie lubię, gdy można pochrupać a w środku natknąć się na soczysty i miękki miąższ
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy