- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
Basbousa z przepisu podanego w GP przez Issys
100 g wiórków kokosowych
2 szkl kaszy manny
1 tsp cynamonu
1 op. cukru waniliowego
3 tsp proszku do pieczenia
1 szkl mleka
200 g masła (miękkie)
na syrop:
2 szkl cukru
1 szkl wody
1 tbsp soku z cytryny
Wymieszać wiórki, kaszę, cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać masło i mleko, wyrobić.
Ciasto włożyć do formy i pokroić na kwadraty. Piec ok. 45 minut w 180*.
Z wody, cukru i soku z cytryny ugotować syrop. Wystudzić
Upieczone ciasto zalać ostudzonym syropem. Kiedy syrop wsiąknie wyjąć ciasto z blaszki.
Moje uwagi:
- można całkowicie pominąć wiórki
- moje łyżeczki proszku były idealnie płaskie a w kolejnych wypiekach będę ilość proszku sukcesywnie zmniejszać; ciasto w ogóle nie rośnie, więc nie wiem po co jest ten proszek
100 g wiórków kokosowych
2 szkl kaszy manny
1 tsp cynamonu
1 op. cukru waniliowego
3 tsp proszku do pieczenia
1 szkl mleka
200 g masła (miękkie)
na syrop:
2 szkl cukru
1 szkl wody
1 tbsp soku z cytryny
Wymieszać wiórki, kaszę, cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać masło i mleko, wyrobić.
Ciasto włożyć do formy i pokroić na kwadraty. Piec ok. 45 minut w 180*.
Z wody, cukru i soku z cytryny ugotować syrop. Wystudzić
Upieczone ciasto zalać ostudzonym syropem. Kiedy syrop wsiąknie wyjąć ciasto z blaszki.

Moje uwagi:
- można całkowicie pominąć wiórki
- moje łyżeczki proszku były idealnie płaskie a w kolejnych wypiekach będę ilość proszku sukcesywnie zmniejszać; ciasto w ogóle nie rośnie, więc nie wiem po co jest ten proszek
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: