basmati wg Alforda i basmati wg Malgosimi

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
...gotuje ziemniaki na parze lub pieke w uniformach w piecu (potem przerabiam jesli trzeba), kasze, ryze, fasole i ziarna...metoda absorbcji;
co do makaronu...moze dlatego, ze nie jest "forma czysta" nie mozna go ugotowac dobrze ta sama metoda co pozostale...tak, chyba na tym wlasnie polega roznica...
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
Jak to dużo może się człowiek dowiedzieć o Basmati. Ja zawsze myłam ryż i prawie nigdy nie moczyłam dlatego i proces gotowania był dłuższy. Ale wpadł mi ostatnio w ręce przepis z moczeniem. Jak ostatnio wymoczyłam ryż (który zawsze gotuję w małej ilości wody, żeby się wchłonął), przy okazji mieszania by nie przywarł zauważyłam, że po bardzo krótkim czasie jest miękki. Teraz w tym wątku widzę i na pewno wypróbuję oba sposoby (świadomie). Bo kiedyś gotowałam w dużej ilości wody i odcedzałam, teraz zawsze w małej.

Pozdrawiam.

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Właśnie skończyłam jeść basmati uprzednio wypłukane. Ogromna różnica, rewelacja. Kocham basmati, chociaż za ryżem nie przepadam. Ziarenka miękkie, chociaż nie rozpadają się, nie kleją się. Rewelacja!!!

reniam

Member
Lut 17, 2006
592
0
0
Malgosimi uwielbiam Ciebie za ten przepis
bussi.gif

W końcu robię pyszny ryż
fiesgrins.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Malgosimi @ 20 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=452396ryz pluczemy bardzo dokladnie zimną wodą, zalewamy zimną woda, zeby przykrywala ryz (wody ma byc tak z pol palca ponad ryz). Zostawiamy na kilka minut, odlewamy wodę i znow pluczemy. I jeszcze raz to samo, tylko tym razem pozostawiamy na 5-10 minut i znow pluczemy i odsaczamy na sitku przez chwilę.
Mam głupie pytanie
icon_redface.gif
- to płukanie polega na kilkakrotnym zalewaniu wodą i odstawieniu?
Bo w moim mysleniu, płukanieniem jest wsadzenie czegos na durszlaku lub sicie pod kran, albo w tym garze zalać, wymieszac porzadnie, odlac i tak kilka razy
gruebel_2.gif
...

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Reniam - super, ciesze sie bardzo!
Akulko - ogolnie chodzi o osiagniecie efektu wyplukania ryzu ze skrobii, tej ktora mogla sie z wierzchu zebrac. Mozna po prostu pod woda z kranu plukac dosc dlugo, ale troche szkoda wody, wiec mozna tez zalac i co jakis czas odlac (tak jak Kawa) i znow swieza woda zalac i znow odlac (tradycyjnie Basmati sie wlasnie tak moczy, ale zgaduje, ze gdyby mieli kran i mogli sobie teleekspres w tle wlaczyc, to pewnie by pod kranem plukali hahahah
icon_lol.gif
)
no chodzi o przeplukanie w kazdym razie, jak to zrobisz, to juz mniej istotne IMHO (ale ja nie jestem zbyt dogmatyczna z natury)

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ok, dzieki
icon_mrgreen.gif
Musze spróbowac kobniecznie, bo dotąd z lenistwa kupowałam ryz w torebkach, a z torby nie robiłam, bo nie lubię jak się klei
icon_redface.gif

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
CYTATMam głupie pytanie - to płukanie polega na kilkakrotnym zalewaniu wodą i odstawieniu?
Bo w moim mysleniu, płukanieniem jest wsadzenie czegos na durszlaku lub sicie pod kran, albo w tym garze zalać, wymieszac porzadnie, odlac i tak kilka razy ...
Pytanie nie jest głupie. Ja uwazam ze kto pyta nie błądzi. Jak płuczesz ryz w naczyniu to po kulkukrotnym wlaniu doń i zlaniu wody widać jak woda przestaje być biała tylko przejrzysta. i wtedy zalewasz ryz wodą i odstawiasz. A dopiero potem gotujesz.
Dzięki metodzie z moczeniem rewelacyjnie szybko ryz mi dochodzi.

A dzieki Małgosimi mam czarno na białym przepis z tym moczeniem i gotowaniem. Bo wczesniej tylko myłam ryz i był super "nieklejący". Ale teraz to po prostu mistrzostwo.
icon_smile.gif

dance.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
O Matko! Małgosimi nie wiem jak Ci dziekowac. Ryż przyrzadzony wg Twojego sposobu jest pyszny!
Naprawde, na nowo odkrylismy ryz.
Akurat mialam tylko arborio. I sie stresowałam. Z tego całego strachu bardzo krótko trzymałam ryz w zimnej wodzie a potem jak tylko zaczela woda wrzec to byl juz gotowy. Bo to taki bardzo delikatny ryz. Ale tez sie udaje super ta metoda.
Zastanawiam sie czy w ten sposob mozna gotowac kasze, np gryczaną albo peczak..

Serdecznie pozdrawiam

ry_.jpg

Załączniki

• ry_.jpg
    ry_.jpg
    168.2 KB · Wyświetleń: 1

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
podnosze bo jestem zakochana w Basmati - kupuje firmy Tilda - przepyszny - szczerze polecam!!! Na opakowaniu kaza moczyc 30 min - nigdy nie mialam czasu by czekac tak dlugo, wiec plukalam pod kranem ;)

szukam wszelkich informacji jak przyzadzac basmati i ta metoda z maslem brzmi pysznie mmm - bo ja maslo kocham! sprobuje

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy