- Maj 11, 2008
- 2,418
- 2,350
- 113
Kupilam sobie ostatnio urzadzenie, dzieki ktoremu moge robic "makaron" z warzyw. Testowanie zaczelam od slodkich ziemniakow i zrobilam na obiad makaron ze slodkich ziemniakow ze szpinakiem i sosem z orzechow nerkowcow. Pycha! Przepis byl stad: http://pinchofyum.com/creamy-spinach-sweet...th-cashew-sauce
Oczywiscie bataty mozna po prostu pokroic i odpowiednio wydluzyc czas przygotowania. Zdjecia nie zrobilam, bo moj sos mial grudki (nie zmielilam orzechow na miazge) i wygladalo to srednio apetycznie. Ale wpisuje, bo bylo pyszne!
Skladniki:
- 1 szklanka nerkowcow
- 3/4 szkl wody (+ wiecej do namoczenia orzechow)
- 1 zabek czosnku
- 1/2 lyzeczki soli
- 4 spore bataty, obrane i pokrojone lub "zmakaronowane"
- 2 szklanki swiezego szpinaku
Orzechy namoczyc w wodzie przez okolo 2 godziny. Po tym czasie odsaczyc, oplukac i zmiksowac z czosnkiem, sola i 3/4 szkl wody.
Bataty podsmazyc na oleju az zmiekna, dodac szpinak i wymieszac (az szpinak zwiednie). Calosc polac sosem, doprawic i podawac. Przechowuje sie tez dobrze do nastepnego dnia i jest rownie pyszne po podgrzaniu.
Oczywiscie bataty mozna po prostu pokroic i odpowiednio wydluzyc czas przygotowania. Zdjecia nie zrobilam, bo moj sos mial grudki (nie zmielilam orzechow na miazge) i wygladalo to srednio apetycznie. Ale wpisuje, bo bylo pyszne!
Skladniki:
- 1 szklanka nerkowcow
- 3/4 szkl wody (+ wiecej do namoczenia orzechow)
- 1 zabek czosnku
- 1/2 lyzeczki soli
- 4 spore bataty, obrane i pokrojone lub "zmakaronowane"

- 2 szklanki swiezego szpinaku
Orzechy namoczyc w wodzie przez okolo 2 godziny. Po tym czasie odsaczyc, oplukac i zmiksowac z czosnkiem, sola i 3/4 szkl wody.
Bataty podsmazyc na oleju az zmiekna, dodac szpinak i wymieszac (az szpinak zwiednie). Calosc polac sosem, doprawic i podawac. Przechowuje sie tez dobrze do nastepnego dnia i jest rownie pyszne po podgrzaniu.