- Maj 11, 2008
- 2,416
- 2,349
- 113
Przepis stad: https://foodwithfeeling.com/black-bean-stuffed-sweet-potatoes/
Wpisuje, bo nam bardzo smakowaly i sa szybkie do zrobienia
Skladniki:
- dwa spore bataty
- 1/3 cebuli czerwonej, drobno posiekanej
- puszka czarnej fasolki
- smietana
- sok z limonki
- kumin, ostra papryka, czosnek, sol i pieprz
- do podania: kolendra i awokado
Bataty umyc, nakluc widelcem i wstawic do piekarnika (180*C) na ok. 50 minut, az beda miekkie. Mialam wczoraj mniej czasu wiec moje po prostu przekroilam na pol, skropilam oliwa, posolilam i tak upieklam. Jakies 10-15 minut przed zakonczeniem pieczenia rozgrzac oliwe na patelni i zeszklic cebule. Do cebuli dodac przyprawy i po chwili dodac tez odsaczona fasolke. Calosc troche podsmazyc, zeby fasolka sie podgrzala.
Smietane wymieszac z sokiem z limonki, mozna dodac pieprzu.
Miazsz upieczonych batatow lekko pokroic (w skorce), dodac na wierzch fasolke, awokado, sos smietanowy i posypac kolendra.
Wpisuje, bo nam bardzo smakowaly i sa szybkie do zrobienia
Skladniki:
- dwa spore bataty
- 1/3 cebuli czerwonej, drobno posiekanej
- puszka czarnej fasolki
- smietana
- sok z limonki
- kumin, ostra papryka, czosnek, sol i pieprz
- do podania: kolendra i awokado
Bataty umyc, nakluc widelcem i wstawic do piekarnika (180*C) na ok. 50 minut, az beda miekkie. Mialam wczoraj mniej czasu wiec moje po prostu przekroilam na pol, skropilam oliwa, posolilam i tak upieklam. Jakies 10-15 minut przed zakonczeniem pieczenia rozgrzac oliwe na patelni i zeszklic cebule. Do cebuli dodac przyprawy i po chwili dodac tez odsaczona fasolke. Calosc troche podsmazyc, zeby fasolka sie podgrzala.
Smietane wymieszac z sokiem z limonki, mozna dodac pieprzu.
Miazsz upieczonych batatow lekko pokroic (w skorce), dodac na wierzch fasolke, awokado, sos smietanowy i posypac kolendra.