Bawole oczy

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
4
38
3 szkl. mąki
1 margaryna
1 łyżka cukru pudru
4 żółtka
6 łyżek śmietany

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, do jednej dodać 1 łyżkę kakao

Białe ciasto rozwałkować i posmarować dżemem lub powidłami
Ciasto ciemne rozwałkować i wyciąć kółka większym kieliszkiem. Nadziać orzechami lub jabłkami uformować kulki, które ułożyć rzędami na białym cieście. Upiec.
Upiec biszkopt z 2-4 jaj

Masa:
4 białka
1 szkl. cukru

Ubić na parze.
1galaretka-rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wlewać po trochu do ubitych białek, nadal ubijając na parze.
1 masło-utrzeć, dodając po łyżce wystudzonej masy z białek.

Masę wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto z kulkami, na wierzch położyć biszkopt. Polać polewą czekoladową.
[/list]

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
O takiejw ersji jeszcze nie widziałam. Krem tez bardzo ciekawy. Musze sprawdzić jak smakuje przy okazji.

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
BeataSz a jak dlugo trzeba piec to ciacho?? ;)

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
4
38
Nie odpowiem na to pytanie, ponieważ każdy ma inny piekarnik. Ja piekę zawsze ciasta na oko-widzę czy jest już gotowe czy nie. Tak jak kruche należy piec. Mniej więcej 0,5 godz do 45 minut. Czasami jak ciasto mam długo blade to trzymam dłużej, czasem szybciej się rumieni więc wówczas siedzi w piecu krócej. Sorry, ale ja nawet termometr w piekarniku mam niezbyt sprawny, więc i temp.pieczenia nie mogę określić.

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Podnosze, bo moze ktos zdecyduje sie zrobic to ciacho. A moze ktos juz je zrobil, ale sie nie przyznaje? :strafe: W takim przypadku niech sie nie ociaga tylko szybko pisze opinie. No!
Ja sie narazie mu przygladam (temu ciachu), mimo ze nie ma fotki. A szkoda
icon_sad.gif
.
Beatko (lub ktokolwiek inny), upraszam o zdjecie tego wyrobu :anbetung:.

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,218
1
0
Robiłam kiedyś to ciasto z tą różnicą że u mnie do kulek wkładało się wiśnię a na krem robiło się budyń z cukru 1 jajka i mleka potem dodawało się go do utartego masła razem z rozpuszczoną w 3/4 szkl wody galaretką i ta masa wyszła w sumie bardzo dobra ciasto też nie najgorsze tylko ja zrobiłam w tortownicy 26 i to był błąd bo tych kulek było za dużo i się posklejały w trakcie pieczenia więc efekt wizualny już nie ten ale ogólnie polecam :cheers:

otylla

Member
Lis 17, 2006
138
0
0
Zrobiłam to ciasto w niedzielę. To kruche ciasto było obrzydliwe, strasznie twarde mi wyszło, mimo, że nie dałam zbyt dużo mąki. Za to efekt wizualny był wspaniały! Przepis troszkę zmodyfikowałam tzn. dżem malinowy dałam na już upieczony kruchy spód, a wierzchni biszkopt przekroiłam na pół, posmarowałam dżemem, masą białkową z galaretką, na to druga część biszkoptu i polewa czekoladowa. Całość posypałam sezamem, co dało fajny efekt smakowy. To ciasto wejdzie do mojego repertuaru, tylko będę stosować własny przepis na kruche ciasto:)

otylla

Member
Lis 17, 2006
138
0
0
Hej Akulko! Widzisz może niejasno się wyraziłam:) Nie mam konkretnego przepisu, robię tak na oko. Wsypuję do miski mąkę, cukier, ze trzy żółtka, margarynę, trochę proszku do pieczenia i jakiś olejek zapachowy. Wprawdzie może wychodzi z tego ciasto bardziej półkruche, ale jest bardzo dobre. Ostatnio zrobiłam tekie bez cukru, tylko z ziołami, wylepiłam nim foremki do babeczek, nałożyłam przesmażonej cebulki i upiekłam. Było pyszne, zwłaszcza jeśli na jeszcze gorące posypać startym żółtym serem:)

Noemi

Member
Lut 6, 2007
139
0
0
Hej Akulko! Ja robię takie ciasto kruche (niezawodne) :

30dkg mąki, 2 łyżki cukru pudru, łyżka smalcu, łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dkg margaryny-

to wszystko posiekać, dodać 1 jajko, 2 żółtka- wyrobić.

W zależności od tego jakie ciasto piekę, czasami je podpiekam wcześniej ok. 2o minut .
Noemi

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,697
0
0
W takim razie umiesc ten przepis w odpowiednim dziale.
Ten watek dotyczy przepisu na ciasto Beaty.
Pomiedzy "obrzydliwe" i "pyszne" jest cała masa przymiotników bardziej adekwatnych do zamieszczonego przepisu.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
38,026
1
0

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,967
3
38

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
4
38
Ja teraz najczęściej kruche robię tak jakie przy szarlotce bajaderki, jakoś od pewnego czasu najbardziej mi ono odpowiada. A przepisów na kruche mam całą masę, niemal przy każdym cieście inne. I rzeczywiście niektóresą lepsze inne gorsze ale z obrzydliwym jeszcze się nie spotkałam. Muszę chyba odświeżyć pamięć i wykonać dokładnie z tego przepisu, który tu podałam, obrzydliwe ciasto na Wielki Post będzie jak znalazł.

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,967
3
38
Ostatnią edycję dokonał moderator:

otylla

Member
Lis 17, 2006
138
0
0
Beatko! Miałam na myśli tylko i wyłącznie to,że MNIE to ciasto wyszło obrzydliwe! Przepis pewnie jest w porządku, mnie się po prostu nie udało, mimo lat spędzonych przy piekarniku, hi, hi. Wiem,że jest mnóstwo przepisów na kruche ciasto i każdy ma ulubione. Z tego wyszła mi niestety twarda klucha:) Mam nauczkę żeby robić po staremu, czyli "na oko"!

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,967
3
38
otylla @ 2 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=458310Beatko! Miałam na myśli tylko i wyłącznie to,że MNIE to ciasto wyszło obrzydliwe!
otylla @ 27 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=455919To kruche ciasto było obrzydliwe, strasznie twarde mi wyszło, mimo, że nie dałam zbyt dużo mąki.
Albo mi się wydaje, albo to są zarzuty względem przepisu, bo wszak napisałaś "ciasto było obrzydliwe", a Ty "nie dałaś zbyt dużo mąki", czyli sugerujesz, że się ściśle przepisu Beaty trzymałaś.

index.php?act=findpost&pid=458310mnie się po prostu nie udało
To, że TOBIE mogło nie wyjść napisałaś po raz pierwszy

index.php?act=findpost&pid=458310Przepis pewnie jest w porządku, mnie się po prostu nie udało, mimo lat spędzonych przy piekarniku, hi, hi.
Z tego wyszła mi niestety twarda klucha
A jednak sugestia, ze przepis jest skopany, bo "tyle lat przy piekarniku" a tego przepisu ciasto nie wyszło.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy