- Wrz 23, 2004
- 10,261
- 4
- 38
3 szkl. mąki
1 margaryna
1 łyżka cukru pudru
4 żółtka
6 łyżek śmietany
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, do jednej dodać 1 łyżkę kakao
Białe ciasto rozwałkować i posmarować dżemem lub powidłami
Ciasto ciemne rozwałkować i wyciąć kółka większym kieliszkiem. Nadziać orzechami lub jabłkami uformować kulki, które ułożyć rzędami na białym cieście. Upiec.
Upiec biszkopt z 2-4 jaj
Masa:
4 białka
1 szkl. cukru
Ubić na parze.
1galaretka-rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wlewać po trochu do ubitych białek, nadal ubijając na parze.
1 masło-utrzeć, dodając po łyżce wystudzonej masy z białek.
Masę wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto z kulkami, na wierzch położyć biszkopt. Polać polewą czekoladową.
[/list]
1 margaryna
1 łyżka cukru pudru
4 żółtka
6 łyżek śmietany
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, do jednej dodać 1 łyżkę kakao
Białe ciasto rozwałkować i posmarować dżemem lub powidłami
Ciasto ciemne rozwałkować i wyciąć kółka większym kieliszkiem. Nadziać orzechami lub jabłkami uformować kulki, które ułożyć rzędami na białym cieście. Upiec.
Upiec biszkopt z 2-4 jaj
Masa:
4 białka
1 szkl. cukru
Ubić na parze.
1galaretka-rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wlewać po trochu do ubitych białek, nadal ubijając na parze.
1 masło-utrzeć, dodając po łyżce wystudzonej masy z białek.
Masę wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto z kulkami, na wierzch położyć biszkopt. Polać polewą czekoladową.
[/list]