Beef Carbonnade*

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Chetnych nie brakuje.
icon_smile.gif

Juz sie doczekac nie moge.
mniam.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
A ja wiem, czemu moja wypowiedz nieautorytatywna.
Jestem wiecej niz pewna, ze MASLO bardzo podnosi walory smakowe.
No niestety... poki nie wynalezli masla nie od krowy...
Ale sprobuje z ghee!

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Pyszne, naprawdę! Trochę bałam się goryczki (na początku, przed zapiekaniem, wykrzywiło mi spazmatycznie paszczę), ale po kilku godzinach (piekło się 3, bo musiałam pociągnąć z dzieciątkiem na spacer, chociaż po półtorej mięso było już miękkie) smak piwa złagodniał. Użyłam angielskiego ale, coś z palcem biskupa, butelka wywalona, więc nie sprawdzę.
Ugotowana na parze słodkawa mieszanka marchewki, brokuła i kalafiora była bardzo udanym dodatkiem. Na jutro będą grule.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
O tak pogoda rzeczywiscie sprzyja...planuje carbonade na niedziele. Ciesze sie Lisie, ze Wam pasuje
icon_biggrin.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Mimo pogody raczej niesprzyjającej grzaniu piekarnika, dzisiaj zrobiłam to danie i nie żałuję.
Jakiś czas temu trafiłam na ciemne czeskie piwo, które mi bardzo smakuje i od tego czasu myślałam o tym daniu, bo wydało mi się do niego idealne.
Zrobiłam wg przepisu (prawie, bo nie miałam świeżego tymianku, który zastąpiłam suszonym a liście selera pominęłam, bo też nie miałam).

beef_carbonnade.jpg

Zapiekłam tylko część uduszonego mięsa; reszta na kolejny obiad.
Następnym razem pominę tylko musztardę dijon, której nie lubię i ją wyczuwałam.

Tatter,
anbetung.gif
ten przepis, jak i pozostałe Twoje, dla mnie rewelacyjny
icon_exclaim.gif

Załączniki

• beef_carbonnade.jpg
    beef_carbonnade.jpg
    62.8 KB · Wyświetleń: 1

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Hazo, na zdrowie! Ciesze sie, ze zrobilas i zjadlas ze smakiem. Musztarde mozesz dac inna, ulubiona byle ostra byla...sarepska?

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
robi sie na jutro...mam nadzieje, ze moge dopiero jutro zapiec z bagietka...

kurcze, Marc mial za zadanie kupienie piwa Ale, przyniosl ale wlasnie Ale Pale, czyli jasne
icon_neutral.gif
nie smakowalo az tak mocno....zobaczymy

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
wyszlo naprawde smaczne danie, pomysl z bagietka super! sosu jest duzo i jest bardzo dobry. Mieso mi tylko wyszlo suche jak wior
icon_neutral.gif
ale to pewnie wina miesa, a nie przepisu

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Cieszymy sie, ze bylo smacznie.

Jedna z przyczyn dla ktorego mieso jest suche jest sposob w jaki przygotowuje sie je przed duszeniem. Najlepiej jest wiec pokroic (odpowiedni do potrawy rodzaj) w dosc spora kostke. Tluszcz rozgrzac do maksimum i na takim szybko obsmazac kawalki (osuszonego) miesa. Jednorazowo najlepiej wkladac kilka tylko kostek i trzymac je w sporej odleglosci od pozostalych, nie chcemy aby mieso puscilo soki (dzieje sie tak w zbyt niskiej temp. - zbyt maly ogien, lub przetloczenie na patelni).

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
mialam tylko stout czekoladowy. Kto wie,moze dlatego maly wcial az milo
icon_wink.gif

ale musialam dodac 1/4 lyzeczki miodu

Zebym ja jeszcze pamietala jaki kawalek miesa uzylam, bo bylo bdb. Tak to jest jak sie oproznia zamrazarke.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Przyszedl czas na carbonnade. Zaplanowalam na niedziele bo danie jak znalazl na dinner party, a i pogoda sprzyja - wlasnie sypie sniegiem.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy