- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Tak przygotowaną zupę miałam okazję jeść w jednej z restauracji w Brukseli. Generalnie nie jestem miłośniczką zup pomidorowych, ale ogromnie zasmakowało mi połączenie aromatu świeżej bazylii z pikantną nutą parmezanu. Polecam
[1 puszka pomidorów bez skórki
4 średniej wielkości ziemniaki
świeże listki bazylii
˝ - 1 łyżeczka bazylii suszonej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
pieprz czarny do smaku
ew. sól do smaku
Ziemniaki obrać, pokroić w małe kawałki i ugotować w ž litra osolonej wody. Gdy będą już całkiem miękkie, dodać pomidory z puszki wraz z sosem oraz pokrojony ząbek czosnku.
Całość utrzeć blenderem lub zmiksować na krem. Doprawić bazylią, pieprzem i solą.
Dodać parmezan i łyżeczkę masła, wymieszać.
Zupę podawać ze świeżą bagietką.

[1 puszka pomidorów bez skórki
4 średniej wielkości ziemniaki
świeże listki bazylii
˝ - 1 łyżeczka bazylii suszonej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
pieprz czarny do smaku
ew. sól do smaku
Ziemniaki obrać, pokroić w małe kawałki i ugotować w ž litra osolonej wody. Gdy będą już całkiem miękkie, dodać pomidory z puszki wraz z sosem oraz pokrojony ząbek czosnku.
Całość utrzeć blenderem lub zmiksować na krem. Doprawić bazylią, pieprzem i solą.
Dodać parmezan i łyżeczkę masła, wymieszać.
Zupę podawać ze świeżą bagietką.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: