Belgijska zupa z brukselki

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Miesięcznik "Ty i Ja" lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.

Składniki
0,5 kg brukselki
0,5 l bulionu (z kostki)
2 żółtka
0,5 szklanki śmietany (22%)
3 kromki bułki paryskiej
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
masło do grzanek

Po usunięciu zepsutych zwiędłych i pożółkłych liści, brukselkę dokładnie myjemy i zalewamy w rondlu wrzątkiem tak, żeby ją przykrył na dwa palce. Gotujemy brukselkę 20 minut. Ugotowane różyczki osączamy na sitku ( wywar zachowujemy), a następnie, gdy nieco przestygną, rozdrabniamy w malakserze. Puree z brukselki zalewamy 0,5 l bulionu i 0,5 l wywaru z brukselki. Krótko zagotowujemy i zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy wreszcie surowe żółtka dokładnie wymieszane ze śmietaną. Zupę silnie podgrzewamy, lecz nie gotujemy więcej. Z kromek bułki paryskiej smażymy na rumiano na maśle malutkie grzanki. Podając do stołu posypujemy zupę ciepłymi grzaneczkami.
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Kocham brukselkę, zupa brzmi kusząco
icon_smile.gif
Czy te żółtka są konieczne?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

asiakliny

Member
Wrz 29, 2007
15
0
0
Zrobiłam bez żółtek z samą śmietaną i zmniejszoną ilością wody do rosołu. Bardzo sycąca, doprawiałam ją jeszcze imbirem.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy