800-1000g okry (użyłam mrożonej)
4 duże pieczarki pokrojone w kostkę
1 duża cebula poszatkowana
2 papryki pokrojone w kostkę
1 pomidor
duża puszka siekanych pomidorków
4 zmielone ząbki czosnku
pieprz cayenne
sól
150-250ml oleju kokosowego
Okrę smażyć w głębokim garnku zużywając ok 100-200ml oleju aż do zarumienienia. Następnie odcedzić, albo wyłożyć na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Do garnka (stary tłuszcz wylałam) dodać 3 łyżki oleju i wrzucić pieczarki z celbulka i smażyć tak długo, aż się zarumienią. Dodałam sól, żeby grzybki szybciej puściły wodę. Dodać paprykę i dusić ok 3-4 minuty. Wrzucić okrę i wymieszać. Potem dodać pomidory, czosnek i pieprz cayenne. Dusić ok 10 minut.
Podawać na ciepło lub zimno, z ryżem.
Smacznego!
Przepis pożyczyłam z bloga http://www.mamaslebanesekitchen.com

4 duże pieczarki pokrojone w kostkę
1 duża cebula poszatkowana
2 papryki pokrojone w kostkę
1 pomidor
duża puszka siekanych pomidorków
4 zmielone ząbki czosnku
pieprz cayenne
sól
150-250ml oleju kokosowego
Okrę smażyć w głębokim garnku zużywając ok 100-200ml oleju aż do zarumienienia. Następnie odcedzić, albo wyłożyć na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Do garnka (stary tłuszcz wylałam) dodać 3 łyżki oleju i wrzucić pieczarki z celbulka i smażyć tak długo, aż się zarumienią. Dodałam sól, żeby grzybki szybciej puściły wodę. Dodać paprykę i dusić ok 3-4 minuty. Wrzucić okrę i wymieszać. Potem dodać pomidory, czosnek i pieprz cayenne. Dusić ok 10 minut.
Podawać na ciepło lub zimno, z ryżem.
Smacznego!
Przepis pożyczyłam z bloga http://www.mamaslebanesekitchen.com

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: