- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Typowy świąteczny wypiek niemiecki, podobny w smaku do piernika, pełen orzechów i migdałów.
4 jajka
150 g cukru
4 łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
50 g orzechów laskowych
50 g migdałów
50 g rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1 łyżka oleju
ok. 500 g mąki
Orzechy i migdały posiekać ( zrobiłam to tłuczkiem do mięsa)
Jajka utrzeć z cukrem, dodać kakao, cynamon, orzechy, migdały, rodzynki, śmietanę, olej i proszek do pieczenia.
Wymieszać.
Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Wyrabiać chwilę, aż przestanie się kleić do dłoni.
Ciasto rozłożyć równą warstwą w prostokątnej formie do pieczenia. ( 25 x 19 cm)
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 40 min. ( do suchego patyczka).
Ciepłe ciasto polukrować.
Podawać pokrojony w prostokąty.
Przechowywać pod przykrycierm lub w folii, by nie obsychał.

4 jajka
150 g cukru
4 łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
50 g orzechów laskowych
50 g migdałów
50 g rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1 łyżka oleju
ok. 500 g mąki
Orzechy i migdały posiekać ( zrobiłam to tłuczkiem do mięsa)
Jajka utrzeć z cukrem, dodać kakao, cynamon, orzechy, migdały, rodzynki, śmietanę, olej i proszek do pieczenia.
Wymieszać.
Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Wyrabiać chwilę, aż przestanie się kleić do dłoni.
Ciasto rozłożyć równą warstwą w prostokątnej formie do pieczenia. ( 25 x 19 cm)
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 40 min. ( do suchego patyczka).
Ciepłe ciasto polukrować.
Podawać pokrojony w prostokąty.
Przechowywać pod przykrycierm lub w folii, by nie obsychał.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: