Berliner Brot - Berliński chlebek

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Typowy świąteczny wypiek niemiecki, podobny w smaku do piernika, pełen orzechów i migdałów.

berlinerbrot.JPG

4 jajka
150 g cukru
4 łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
50 g orzechów laskowych
50 g migdałów
50 g rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1 łyżka oleju
ok. 500 g mąki


Orzechy i migdały posiekać ( zrobiłam to tłuczkiem do mięsa)
Jajka utrzeć z cukrem, dodać kakao, cynamon, orzechy, migdały, rodzynki, śmietanę, olej i proszek do pieczenia.
Wymieszać.
Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Wyrabiać chwilę, aż przestanie się kleić do dłoni.
Ciasto rozłożyć równą warstwą w prostokątnej formie do pieczenia. ( 25 x 19 cm)
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 40 min. ( do suchego patyczka).
Ciepłe ciasto polukrować.
Podawać pokrojony w prostokąty.
Przechowywać pod przykrycierm lub w folii, by nie obsychał.
 

Załączniki

  • berlinerbrot.JPG
    berlinerbrot.JPG
    112.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy