- Paź 30, 2004
- 27,455
- 7
- 38
Przepis pochodzi z pisma Sekrety kuchni nr 12/93
Składniki na ok. 60 sztuk:
2 jaja
4 łyżki brązowego rumu
250 g cukru
100 g posiekanej drobno gorzkiej czekolady
szczypta soli
50 g cykaty-skórki cytrynowej kandyzowanej
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
na lukier:
100 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Jaja ubić z rumem na pianę, dodać cukier, sól, mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem, zmiksować. Dodać czekoladę i skórkę cytrynową, wymieszać. Ciasto rozsmarować na blasze (wyłozonej papierem do pieczenia) na grubość ok. 1/2 cm, wygładzić wierzch. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier i posmarować nim gorące ciasto. Po przestygnięciu pokroić na romby i włozyc do puszki przekładając warstwy papierem do pieczenia. Po 3-4 dniach chlebek jest gotowy do jedzenia.
Składniki na ok. 60 sztuk:
2 jaja
4 łyżki brązowego rumu
250 g cukru
100 g posiekanej drobno gorzkiej czekolady
szczypta soli
50 g cykaty-skórki cytrynowej kandyzowanej
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
na lukier:
100 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Jaja ubić z rumem na pianę, dodać cukier, sól, mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem, zmiksować. Dodać czekoladę i skórkę cytrynową, wymieszać. Ciasto rozsmarować na blasze (wyłozonej papierem do pieczenia) na grubość ok. 1/2 cm, wygładzić wierzch. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier i posmarować nim gorące ciasto. Po przestygnięciu pokroić na romby i włozyc do puszki przekładając warstwy papierem do pieczenia. Po 3-4 dniach chlebek jest gotowy do jedzenia.
Ostatnią edycję dokonał moderator: