Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Berliński chlebek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 411833" data-attributes="member: 151"><p>Przepis pochodzi z pisma Sekrety kuchni nr 12/93</p><p></p><p>Składniki na ok. 60 sztuk:</p><p></p><p> 2 jaja</p><p>4 łyżki brązowego rumu</p><p>250 g cukru</p><p>100 g posiekanej drobno gorzkiej czekolady</p><p>szczypta soli</p><p>50 g cykaty-skórki cytrynowej kandyzowanej</p><p>250 g mąki</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>1 łyżka cynamonu</p><p></p><p>na lukier:</p><p></p><p>100 g cukru pudru</p><p>2 łyżki soku z cytryny</p><p></p><p>Jaja ubić z rumem na pianę, dodać cukier, sól, mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem, zmiksować. Dodać czekoladę i skórkę cytrynową, wymieszać. Ciasto rozsmarować na blasze (wyłozonej papierem do pieczenia) na grubość ok. 1/2 cm, wygładzić wierzch. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. </p><p></p><p>Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier i posmarować nim gorące ciasto. Po przestygnięciu pokroić na romby i włozyc do puszki przekładając warstwy papierem do pieczenia. Po 3-4 dniach chlebek jest gotowy do jedzenia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 411833, member: 151"] Przepis pochodzi z pisma Sekrety kuchni nr 12/93 Składniki na ok. 60 sztuk: 2 jaja 4 łyżki brązowego rumu 250 g cukru 100 g posiekanej drobno gorzkiej czekolady szczypta soli 50 g cykaty-skórki cytrynowej kandyzowanej 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu na lukier: 100 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Jaja ubić z rumem na pianę, dodać cukier, sól, mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem, zmiksować. Dodać czekoladę i skórkę cytrynową, wymieszać. Ciasto rozsmarować na blasze (wyłozonej papierem do pieczenia) na grubość ok. 1/2 cm, wygładzić wierzch. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier i posmarować nim gorące ciasto. Po przestygnięciu pokroić na romby i włozyc do puszki przekładając warstwy papierem do pieczenia. Po 3-4 dniach chlebek jest gotowy do jedzenia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Berliński chlebek
Top
Bottom