Bezdrozdzowe pierozki z nadzieniem z dyni

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,123
1,302
113
Bezdrozdzowe pierozki z nadzieniem z dyni
Pulchniutkie, smaczne buleczki
icon_smile.gif
Przepis z kuking.net


ciasto
400 g twarogu
2 jajka
0,5 szk. cukru
0,5 szk. oleju (dowolnego)
30 g proszku do pieczenia
ok. 2,5 - 3,5 szk. maki

nadzienie z dyni
2 szk. drobno pokrojonej dyni
1 srednia cebula
sol, pieprz
1 lyzka cukru

1 jajko do posmarowania

twarog, jajka, cukier, olej wymieszac zyrafa. Dodac proszek do pieczenia i stopniowo dodawac make, zamiesic miekkie ciasto i odstawic w cieplym miejscu na godzine. Potem ciasto rozwalkowac i formowac pierozki z dowolnym nadzieniem. Posmarowac rozbeltanym jajkiem i piec w 190 C okolo 15 minut.

cebule drobno posiekac, wymieszac z dynia, doprawic sola, pieprzem i cukrem.

Pieklam tez z jablkami
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • Cnv0124.jpg
    Cnv0124.jpg
    53.7 KB · Wyświetleń: 7
  • Cnv0123.jpg
    Cnv0123.jpg
    52 KB · Wyświetleń: 7
  • Cnv0125.jpg
    Cnv0125.jpg
    58.4 KB · Wyświetleń: 7
  • Cnv0126.jpg
    Cnv0126.jpg
    58.9 KB · Wyświetleń: 7

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,018
1,467
113
Ciasto jest świetne, ale muszę się nauczyć z nim pracować. A, dałam do ciasta tylko 50g cukru.

Natomiast farsze ( jeden z kaszy gryczanej z twarogiem, drugi z porów) syn uznał, że jadalne, ale nie wybitne. Co mu nie przeszkodziło wciągnąć 5 szt na ciepło. Cóż, jednak za bardzo kierowałam się smakiem farszu przed nadzianiem, zapominając, że farsz zawsze powinien być zbyt intensywny.

Do farszu gryczanego jednak lepszy byłby twaróg typu krajanka i to dosyć kwaśny!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy