Bezowe ciasteczka alpejskie

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
3 bialka
1/4 lyzeczki cream of tartar
3/4 szkl drobnego cukru (ale nie pudru, tylko zwyklego zeby tylko nie byl gruby jak krysztal)
200 g czekolady z orzechami i owocami
3 lyzki maki

cukier puder do posypania, ale to juz jak sie chce
Ja nawet nie zdarzylam posypac.
icon_lol.gif


Piane ubic na sztywno z cream of tartar, ale nie bardzo sztywno.
fiesgrins.gif

Serio, pisza, zeby miksowac 3-5 min na wysokich obrotach. Jak na moj nos to roznie z tym jest.
Nie mozna bardzo sztywnej zrobic, bo zle sie miesza. Tak mi malzonek pomogl z Buby tortem na ostatnie urodziny.
Jak sie piana bedzie ciagnac za mieszadlami do gory i tak zostanie, tylko czubek jej sie na dol zawinie znaczy, ze juz dobra.
Takie miekkie loczki maja sie robic.
Teraz dodawac po lyzce curku i miksowac do czasu kiedy piana bedzie sztywna.

Czekolade posiekac, wymieszac z maka. Dodac do piany i delikatnie wymieszac.
Najlepiej technika 'skladania'. Wklada sie lyzke pod spod i odwraca jakby przykrywajac.

Piekarnik nagrzac do 300F (150C).

Klasc na blache wylozona papierem do pieczenia, po lyzce masy zachowujac 2,5 cm odleglosci.
Piec okolo 25 min. Powinny wyjsc bladozlote.

Mozna 2 blachy od razu ustawiajac polki na 1/3 i 2/3 wysokosci piekarnika, ale po 12 minutach trzeba je zamienic miejscami.
Studzic na kratce.
Przechowywac szczelnie zamkniete.
Napisali, ze tylko 2 dni i nie wiem, czy mozna dluzej, bo z jednej porcji u mnie nie wytrzymaly.
Wychodzi kele 40 ciasteczek.

I fajne, bo szybko sie robi.
Teraz, na swieta zobacze jak bez cream of tartar wyjda.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,080
399
83
Jakbyś jeszcze wytłumaczyła, co to cream of tartar, to byłoby fajnie
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
no to jest ten co tu do piany z bialek dodaja. winny kamien czy jak co to nigdy nie pamietam polskiej nazwy.
o kwaśny winian potasu
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
To dawaj znaki czy bez tego się da
fiesgrins.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ilona, ale nie bede robic teraz, dopiero przed samymi swietami. Bo nie wiem czy mozna je dluzej przechowywac niz 2 dni.
Bialka zamrozone.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy