- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Przepis pochodzi z jakiejś Naj z ubiegłego roku, albo nawet 2 lata wcześniej
Ciasteczka robiłam kilka razy i wychodzą pycha
Z tych składników wychodziło mi różnie 30-40 ciasteczek
3 białka
szczypta soli
20 dag cukru
łyżka soku z cytryny
15 dag mielonych orzechów włoskich
8 dag mąki
esencja waniliowa (w org. przepisie miąższ z 1/2 laski wanilii)
40 połówek orzechów włoskich
Białka ubić z solą i cukrem, dodać sok cytrynowy. Mielone orzechy wymieszać z mąką i wanilią, połączyć z piaą. Masę przełożyć do szprycy z szerokim otworem, na papier do pieczenia wyciskać małe porcje ciasta. Na każdej położyć połówkę orzecha.
Piec 25 min w 150 st.
Ja łyżką kładłam zamiast wyciskania



3 białka
szczypta soli
20 dag cukru
łyżka soku z cytryny
15 dag mielonych orzechów włoskich
8 dag mąki
esencja waniliowa (w org. przepisie miąższ z 1/2 laski wanilii)
40 połówek orzechów włoskich
Białka ubić z solą i cukrem, dodać sok cytrynowy. Mielone orzechy wymieszać z mąką i wanilią, połączyć z piaą. Masę przełożyć do szprycy z szerokim otworem, na papier do pieczenia wyciskać małe porcje ciasta. Na każdej położyć połówkę orzecha.
Piec 25 min w 150 st.
Ja łyżką kładłam zamiast wyciskania
