- Maj 28, 2009
- 25
- 0
- 0
Składniki (na około 30 małych bez):
3 białka
szczypta soli
150g cukru
Piekarnik nagrzać do 110oC.
Białka ubić z solą na sztywną pianę - zaczynamy miksować od najwolniejszych obrotów miksera i powoli zwiększamy je, aż do największych (w ten sposób najlepiej napowietrzamy masę). Następnie dodawać cukier, ciągle miksując, po jednej łyżce. Gotową pianę nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc małe bezy (można do tego użyć łyżki lub rękawa cukierniczego). Wstawić do piekarnika i piec przez około 90 minut (na ostatnie 30 minut można uchylić drzwiczki piekarnika). Studzić w uchylonym piekarniku, a następnie przełożyć do szczelnego pojemnika lub zjeść od razu.
Smacznego.
3 białka
szczypta soli
150g cukru
Piekarnik nagrzać do 110oC.
Białka ubić z solą na sztywną pianę - zaczynamy miksować od najwolniejszych obrotów miksera i powoli zwiększamy je, aż do największych (w ten sposób najlepiej napowietrzamy masę). Następnie dodawać cukier, ciągle miksując, po jednej łyżce. Gotową pianę nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc małe bezy (można do tego użyć łyżki lub rękawa cukierniczego). Wstawić do piekarnika i piec przez około 90 minut (na ostatnie 30 minut można uchylić drzwiczki piekarnika). Studzić w uchylonym piekarniku, a następnie przełożyć do szczelnego pojemnika lub zjeść od razu.
Smacznego.