- Lis 13, 2005
- 9,194
- 2,748
- 113
Przepis z forum Mniam Mniam sprzed kilku lat. Niestety nie mam linka, bo było tam dużo zmian i części postów już nie ma.
4 kawałki białej kiełbasy (po jednym na osobę) może być surowa lub parzona
2 średnie cebule
3 duże kwaśne jabłka (u mnie najczęściej zielone granny smith)
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki imbiru
szczypta chili (opcja)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 3 łyżkach zimnej wody
kilka łyżek oleju
sól, pieprz, trochę majeranku
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Dwa pokroić na 16-tki, jedno w kostkę. To ostatnie przełożyć do rondelka, dodać cukier i dusić na małym ogniu aż zmięknie. Dodać kilka łyżek wody, przyprawy i dusić przez kolejne 15 minut. Jeśli jabłka sa z gatunku nie rozpadających się to troche im pomoc widelcem lub przecierając część przez sitko. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie dolać do jabłek aby je zagęścić (ale nie za bardzo, powinno być półpłynne). Na oddzielnej patelni podsmażyć cebulę pokrojona w piórka. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu obsmażyć kiełbasę i dodać do cebuli. Cebulę i kiełbasę obłożyć pokrojonymi w 16-ki jabłkami i zalać musem jabłkowym. Piec w piekarniku przez 25 minut w temp. 180 stopni.
Gotową można zamrozić, wyjąć dzień przed podaniem i rozmrożoną odgrzać w piekarniku.
Oczywiście zamiast robić mus jabłkowy można użyć ze słoika. Ja nie przetwarzam jabłek i duszę je tak, jak w przepisie.
Jabłka granny smith też zazwyczaj zastępuję renetami lub boikenami.
Moje, ubiegłoroczne:
4 kawałki białej kiełbasy (po jednym na osobę) może być surowa lub parzona
2 średnie cebule
3 duże kwaśne jabłka (u mnie najczęściej zielone granny smith)
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki imbiru
szczypta chili (opcja)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 3 łyżkach zimnej wody
kilka łyżek oleju
sól, pieprz, trochę majeranku
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Dwa pokroić na 16-tki, jedno w kostkę. To ostatnie przełożyć do rondelka, dodać cukier i dusić na małym ogniu aż zmięknie. Dodać kilka łyżek wody, przyprawy i dusić przez kolejne 15 minut. Jeśli jabłka sa z gatunku nie rozpadających się to troche im pomoc widelcem lub przecierając część przez sitko. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie dolać do jabłek aby je zagęścić (ale nie za bardzo, powinno być półpłynne). Na oddzielnej patelni podsmażyć cebulę pokrojona w piórka. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu obsmażyć kiełbasę i dodać do cebuli. Cebulę i kiełbasę obłożyć pokrojonymi w 16-ki jabłkami i zalać musem jabłkowym. Piec w piekarniku przez 25 minut w temp. 180 stopni.
Gotową można zamrozić, wyjąć dzień przed podaniem i rozmrożoną odgrzać w piekarniku.
Oczywiście zamiast robić mus jabłkowy można użyć ze słoika. Ja nie przetwarzam jabłek i duszę je tak, jak w przepisie.
Jabłka granny smith też zazwyczaj zastępuję renetami lub boikenami.
Moje, ubiegłoroczne:
