Biała kiełbasa z suszonymi śliwkami

wianka

Member
Sty 25, 2012
1,034
10
38
- około 1 kg białej kiełbasy surowej
- 3 duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- 10 dkg suszonych śliwek kalifornijskich
- 150 ml białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- 4 łyżki oliwy
- majeranek
- sól i pieprz

Kiełbasę ponakłuwać. Cebule pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia,
dodać czosnek i smażyć minutę na mocnym ogniu . Dodać kiełbasy, śliwki i przyprawy, zalać całość winem
i gotować na średnim ogniu do zgęstnienia sosu. Przełożyć całość w naczynie żaroodporne, wstawić do piekarnika
i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Przepis pochodzi z jakiegoś czasopisma (chyba Pani Domu).
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Bardzo ciekawy przepis. Wszystkie składniki mam w domu. Prawdopodobnie się skuszę. Zawiadomię po zrobieniu. Pozdrowienia.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Przymierzam się do niej i ja, tylko zamiast śliwek kalifornijskich dam osobiście ususzone węgierki z własnego ogrodu.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Wyszła pyszna, na pewno będę powtarzać. Bardzo dziękuję za wpisanie przepisu.
Od siebie dodałam tylko trochę tymianku i więcej wina.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy