biała zalewajka

zlis

Member
Wrz 23, 2006
11
0
0
Biała zalewajka

Składniki: 6-8 sporych ziemniaków, 30 dag dobrej kiełbasy, 2 listki laurowe, 1 kostka bulionu wołowego, płaska łyżeczka vegety, pół łyżki smalcu, 2-3 obrane całe ząbki czosnku, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%, sól, pieprz, ewent. Kwasek cytrynowy.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę, zalać wodą (sporo), gotować. Dodać listki laurowe, pokruszoną kostkę bulionu, vegetę, smalec, kiełbasę i ząbki czosnku. Po około 10 minutach kiełbasę wyjąć, pozbawić skórki i pokroić ją w pół plasterki. Po dalszych kilku minutach kiedy ziemniaki miękkie, wyłowić z zupy listki laurowe oraz czosnek i tłuczkiem do ziemniaków pognieść ok. 2/3 ziemniaków. Do śmietany dać szczyptę soli, trochę zupy z garnka, wymieszać i małym strumykiem przelać ją do zupy, wymieszać. Dodać też kiełbasę i krótko zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby, odrobiną kwasku cytrynowego ( zupa winna być leciutko kwaskowa.

 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Panie Zlis
icon_biggrin.gif
- jak milo Pana "widziec"
wink.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Moja podstawowa zupa i najbardziej ulubiona. Jedyna, jaka chętnie jadły moje dzieci. A nauczyłam się jej gotować dopiero jako zupełnie już dorosła osoba od ciotek, które poza jedną , odeszły już do mam nadzieję że lepszego świata.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy