Biała zalewajka
Składniki: 6-8 sporych ziemniaków, 30 dag dobrej kiełbasy, 2 listki laurowe, 1 kostka bulionu wołowego, płaska łyżeczka vegety, pół łyżki smalcu, 2-3 obrane całe ząbki czosnku, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%, sól, pieprz, ewent. Kwasek cytrynowy.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę, zalać wodą (sporo), gotować. Dodać listki laurowe, pokruszoną kostkę bulionu, vegetę, smalec, kiełbasę i ząbki czosnku. Po około 10 minutach kiełbasę wyjąć, pozbawić skórki i pokroić ją w pół plasterki. Po dalszych kilku minutach kiedy ziemniaki miękkie, wyłowić z zupy listki laurowe oraz czosnek i tłuczkiem do ziemniaków pognieść ok. 2/3 ziemniaków. Do śmietany dać szczyptę soli, trochę zupy z garnka, wymieszać i małym strumykiem przelać ją do zupy, wymieszać. Dodać też kiełbasę i krótko zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby, odrobiną kwasku cytrynowego ( zupa winna być leciutko kwaskowa.
Składniki: 6-8 sporych ziemniaków, 30 dag dobrej kiełbasy, 2 listki laurowe, 1 kostka bulionu wołowego, płaska łyżeczka vegety, pół łyżki smalcu, 2-3 obrane całe ząbki czosnku, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%, sól, pieprz, ewent. Kwasek cytrynowy.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę, zalać wodą (sporo), gotować. Dodać listki laurowe, pokruszoną kostkę bulionu, vegetę, smalec, kiełbasę i ząbki czosnku. Po około 10 minutach kiełbasę wyjąć, pozbawić skórki i pokroić ją w pół plasterki. Po dalszych kilku minutach kiedy ziemniaki miękkie, wyłowić z zupy listki laurowe oraz czosnek i tłuczkiem do ziemniaków pognieść ok. 2/3 ziemniaków. Do śmietany dać szczyptę soli, trochę zupy z garnka, wymieszać i małym strumykiem przelać ją do zupy, wymieszać. Dodać też kiełbasę i krótko zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby, odrobiną kwasku cytrynowego ( zupa winna być leciutko kwaskowa.