składniki
4 żółtka
1 szkl śmietany
1 szkl cukru
1 łyżeczka sody
mąki ile się wgniecie (ja dałam 4,5 szklanki)
Żółtka zmiksować z cukrem i śmietaną, dodać sodę i część (ok 1/2) mąki. Zmiksować na gładką masę. Dodawać dalej po trochu mąki, aż ciasto będzie na tyle gęste, żeby stało sie to niebezpieczne dla miksera
dodać resztę mąki i zagnieść ciasto "jak na makaron". Będzie gęste, twardawe i elastyczne, lecz nadal dość lepkie- należy posypać z wierzchu mąką i utworzyć kulę. Podzielić ją na 4, wszystkie kulki posypując mąką, żeby się nie kleiło. Rozwałkować naprawde cieniutko i upiec 4 placki.
Po upieczeniu placki są miękkie, potem twardnieją i tworzą się z nich takie deseczki.
1 l śmietanki kremówki
1/2 szkl cukru pudru
200g białej czekolady
2 op. cukru wanilinowego
1 szkl śmietanki odlać, dodać do połamanej na kawałki czekolady w garnuszku i rozpuścić na parze. Resztę śmietany ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać czekoladę po łyżce, caly czas ubijając. Masą przełożyć placki (ok 5 kopiastych łyżek na jeden placek) i odstawić do lodówki, żeby placki zmiękły i ciasto sie przegryzło.
Blaszka 25x40.
4 żółtka
1 szkl śmietany
1 szkl cukru
1 łyżeczka sody
mąki ile się wgniecie (ja dałam 4,5 szklanki)
Żółtka zmiksować z cukrem i śmietaną, dodać sodę i część (ok 1/2) mąki. Zmiksować na gładką masę. Dodawać dalej po trochu mąki, aż ciasto będzie na tyle gęste, żeby stało sie to niebezpieczne dla miksera
Po upieczeniu placki są miękkie, potem twardnieją i tworzą się z nich takie deseczki.
1 l śmietanki kremówki
1/2 szkl cukru pudru
200g białej czekolady
2 op. cukru wanilinowego
1 szkl śmietanki odlać, dodać do połamanej na kawałki czekolady w garnuszku i rozpuścić na parze. Resztę śmietany ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać czekoladę po łyżce, caly czas ubijając. Masą przełożyć placki (ok 5 kopiastych łyżek na jeden placek) i odstawić do lodówki, żeby placki zmiękły i ciasto sie przegryzło.
Blaszka 25x40.