Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Biały chleb Amiszów
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KAROTKA" data-source="post: 865266" data-attributes="member: 4167"><p>* 2 szkl. wody o temp. 45 stopni C</p><p>* 1/3-2/3 szkl. cukru</p><p>* 1,5 łyżki drożdży instant</p><p>* 1,5 łyżeczki soli</p><p>* 1/4 szkl. oleju roślinnego (oleju z pestek winogron)</p><p>* 6 szkl. mąki pszennej chlebowej (można pomieszać białą z niewielką ilością razowej)</p><p></p><p></p><p>W dużej misce rozpuścić cukier w ciepłej wodzie, następnie wmieszać drożdże. </p><p>Pozwolić drożdżom popracować i przybrać wygląd podobny do kremowej pianki. </p><p>Wmieszać sól i olej do rozczynu drożdżowego. </p><p>Dodawać stopniowo mąkę i mieszać.</p><p>Zagnieść ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką do czasu gdy będzie gładkie, o jednolitym przekroju. </p><p>Przełożyć do miski dobrze naoliwionej i nakryć mokrą ściereczką. </p><p>Pozostawić w ciepłym miejscu do czasu, gdy podwoi objętość (ok.1 godz). </p><p>Nakłuć ciasto wiele razy na wylot, by się odgazowało.</p><p>Gnieść przez kilka minut i podzielić na pół, po czym nadać kształt bochenków.</p><p>Przełożyć do keksówek (naoliwionych lub posmarowanych masłem) i pozwolić, aby wyrosło (ok.30 min).</p><p>Piec ok. 30-40 min. w temp. 175 stopni C.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KAROTKA, post: 865266, member: 4167"] * 2 szkl. wody o temp. 45 stopni C * 1/3-2/3 szkl. cukru * 1,5 łyżki drożdży instant * 1,5 łyżeczki soli * 1/4 szkl. oleju roślinnego (oleju z pestek winogron) * 6 szkl. mąki pszennej chlebowej (można pomieszać białą z niewielką ilością razowej) W dużej misce rozpuścić cukier w ciepłej wodzie, następnie wmieszać drożdże. Pozwolić drożdżom popracować i przybrać wygląd podobny do kremowej pianki. Wmieszać sól i olej do rozczynu drożdżowego. Dodawać stopniowo mąkę i mieszać. Zagnieść ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką do czasu gdy będzie gładkie, o jednolitym przekroju. Przełożyć do miski dobrze naoliwionej i nakryć mokrą ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu do czasu, gdy podwoi objętość (ok.1 godz). Nakłuć ciasto wiele razy na wylot, by się odgazowało. Gnieść przez kilka minut i podzielić na pół, po czym nadać kształt bochenków. Przełożyć do keksówek (naoliwionych lub posmarowanych masłem) i pozwolić, aby wyrosło (ok.30 min). Piec ok. 30-40 min. w temp. 175 stopni C. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Biały chleb Amiszów
Top
Bottom