Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Biały sernik z brzoskwiniami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote=".agatka." data-source="post: 1015004" data-attributes="member: 12156"><p>Ten sernik to jeden z tych, których się poszukuje. Jeden z idealnych. </p><p>Jest gęsty, ciężki, trochę sypki, trochę kremowy. </p><p></p><p>Po wielu eksperymentach nie ubijam już piany z białek. Dodaję całe jajka na zmianę z serem i to wystarcza. Sernik tylko lekko rośnie i nie opada.</p><p>Pieczony w niskiej temperaturze nie wysycha, jest wilgotny. Nie rumieni się z wierzchu, pozostaje jasny i jest bardzo elegancki.</p><p>Najlepszy dzień, dwa po upieczeniu, nie musi stać w lodówce.</p><p>Kupując twaróg należy wybrać tłusty, niekwaśny i dość twardy. Dla mnie idealny jest twaróg z mleczarni w Miechowie (dostępny w Makro w dużych kostkach 700-1500 g).</p><p></p><p>Masa serowa po utarciu jest gęsta.</p><p></p><p></p><p>Proporcje na wielki i wysoki sernik (blacha 25 x 40 cm)</p><p></p><p>Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.</p><p></p><p><strong>Ciasto kruche</strong></p><p></p><p>* 150 g zimnego masła</p><p>* 280 g mąki</p><p>* 50 g cukru pudru</p><p></p><p>Składniki posiekać, aż powstaną drobne okruszki. Ja robię to w malakserze. Wysypać na blachę i ugnieść równą warstwę.</p><p>Piec 10 minut w temp. 200 stopni. Wyjąć z piekarnika, a piekarnik wyłączyć.</p><p><strong></strong></p><p><strong>Masa serowa</strong></p><p></p><p>* 300 g masła</p><p>* 1800 g tłustego twarogu</p><p>* 400 g cukru</p><p>* 10 dużych jaj </p><p>* 4 łyżki mąki ziemniaczanej</p><p></p><p>* 1 puszka brzoskwiń w syropie</p><p></p><p>Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę ok. 1 x 1 cm.</p><p></p><p>Masło rozpuścić, przelać do dużej miski, w której będzie ucierana masa i odstawić żeby przestygło.</p><p>Ser zemleć w maszynce (wystarczy 1 raz).</p><p>Do miski z masłem wsypać cukier i ucierać, aż zbieleje. Miksując dodawać po trochu twarogu i po 1 jajku. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.</p><p>Na podpieczony spód wyłożyć 1/2 masy, ułożyć brzoskwinie, przykryć resztą masy, wyrównać powierzchnię.</p><p>W piekarniku powinno być teraz ok. 120 stopni. Wstawić sernik i piec 80 minut (sernik nie powinien się rumienić, jeśli zacznie to można go przykryć folią aluminiową).</p><p>Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić sernik na ok. 1 godzinę. Otworzyć drzwiczki i zostawić, aż sernik wystygnie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE=".agatka., post: 1015004, member: 12156"] Ten sernik to jeden z tych, których się poszukuje. Jeden z idealnych. Jest gęsty, ciężki, trochę sypki, trochę kremowy. Po wielu eksperymentach nie ubijam już piany z białek. Dodaję całe jajka na zmianę z serem i to wystarcza. Sernik tylko lekko rośnie i nie opada. Pieczony w niskiej temperaturze nie wysycha, jest wilgotny. Nie rumieni się z wierzchu, pozostaje jasny i jest bardzo elegancki. Najlepszy dzień, dwa po upieczeniu, nie musi stać w lodówce. Kupując twaróg należy wybrać tłusty, niekwaśny i dość twardy. Dla mnie idealny jest twaróg z mleczarni w Miechowie (dostępny w Makro w dużych kostkach 700-1500 g). Masa serowa po utarciu jest gęsta. Proporcje na wielki i wysoki sernik (blacha 25 x 40 cm) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. [B]Ciasto kruche[/B] * 150 g zimnego masła * 280 g mąki * 50 g cukru pudru Składniki posiekać, aż powstaną drobne okruszki. Ja robię to w malakserze. Wysypać na blachę i ugnieść równą warstwę. Piec 10 minut w temp. 200 stopni. Wyjąć z piekarnika, a piekarnik wyłączyć. [B] Masa serowa[/B] * 300 g masła * 1800 g tłustego twarogu * 400 g cukru * 10 dużych jaj * 4 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 puszka brzoskwiń w syropie Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę ok. 1 x 1 cm. Masło rozpuścić, przelać do dużej miski, w której będzie ucierana masa i odstawić żeby przestygło. Ser zemleć w maszynce (wystarczy 1 raz). Do miski z masłem wsypać cukier i ucierać, aż zbieleje. Miksując dodawać po trochu twarogu i po 1 jajku. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć 1/2 masy, ułożyć brzoskwinie, przykryć resztą masy, wyrównać powierzchnię. W piekarniku powinno być teraz ok. 120 stopni. Wstawić sernik i piec 80 minut (sernik nie powinien się rumienić, jeśli zacznie to można go przykryć folią aluminiową). Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić sernik na ok. 1 godzinę. Otworzyć drzwiczki i zostawić, aż sernik wystygnie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Biały sernik z brzoskwiniami
Top
Bottom