- Sty 27, 2006
- 4,371
- 1,782
- 113
Bielasze
~25 sztuk
50 ml wody
150 ml mleka
20 g drozdzy (swiezych)
lyzka cukru
lyzeczka soli
30 ml roztopionego masla (2 lyzki)
30 ml oleju
šlyzka wodki lub brandy
600 ml maki
olej do glebokiego smazenia
Farsz:
500 g piersi z kurczaka
2 cebule
4-5 galazek pietruszki
sol, pieprz
50 ml wody
30 ml oleju
~300 ml goracego rosolu
Drozdze roztarc z cukrem, zalac ciepla woda z lyzka maki. Zostawic na 15 minut. Potem zlozyc wszystkie produkty i wymiesic ciasto. Zostawic do wyrosniecia. 30 min, jeszcze raz wymiesic i zostawic jeszcze na 20-30 minut. Formowac placki, na srodek klasc farsz, ulepic tak, by pozostawala dziurka
Tutaj widac od drugiej minuty http://www.youtube.com/watch?v=Y0IcFVkduqY bielasze zostawic do wyrosniecia na kilka minut i smazyc w glebokim tluszczu z poczatki od strony z dziurka. Gotowe bielasze wybierac na recznik papierowy i do kazdego otworka wlac lyzke goracego rosolu
Na farsz posiekac mieso i pietruszke, a cebule starc na papke. Doprawic.

~25 sztuk
50 ml wody
150 ml mleka
20 g drozdzy (swiezych)
lyzka cukru
lyzeczka soli
30 ml roztopionego masla (2 lyzki)
30 ml oleju
šlyzka wodki lub brandy
600 ml maki
olej do glebokiego smazenia
Farsz:
500 g piersi z kurczaka
2 cebule
4-5 galazek pietruszki
sol, pieprz
50 ml wody
30 ml oleju
~300 ml goracego rosolu
Drozdze roztarc z cukrem, zalac ciepla woda z lyzka maki. Zostawic na 15 minut. Potem zlozyc wszystkie produkty i wymiesic ciasto. Zostawic do wyrosniecia. 30 min, jeszcze raz wymiesic i zostawic jeszcze na 20-30 minut. Formowac placki, na srodek klasc farsz, ulepic tak, by pozostawala dziurka
Tutaj widac od drugiej minuty http://www.youtube.com/watch?v=Y0IcFVkduqY bielasze zostawic do wyrosniecia na kilka minut i smazyc w glebokim tluszczu z poczatki od strony z dziurka. Gotowe bielasze wybierac na recznik papierowy i do kazdego otworka wlac lyzke goracego rosolu
Na farsz posiekac mieso i pietruszke, a cebule starc na papke. Doprawic.