Bielasze

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
Bielasze

0161kk.jpg


~25 sztuk

50 ml wody
150 ml mleka
20 g drozdzy (swiezych)
lyzka cukru
lyzeczka soli
30 ml roztopionego masla (2 lyzki)
30 ml oleju
šlyzka wodki lub brandy
600 ml maki
olej do glebokiego smazenia

Farsz:
500 g piersi z kurczaka
2 cebule
4-5 galazek pietruszki
sol, pieprz
50 ml wody
30 ml oleju
~300 ml goracego rosolu

Drozdze roztarc z cukrem, zalac ciepla woda z lyzka maki. Zostawic na 15 minut. Potem zlozyc wszystkie produkty i wymiesic ciasto. Zostawic do wyrosniecia. 30 min, jeszcze raz wymiesic i zostawic jeszcze na 20-30 minut. Formowac placki, na srodek klasc farsz, ulepic tak, by pozostawala dziurka
Tutaj widac od drugiej minuty http://www.youtube.com/watch?v=Y0IcFVkduqY bielasze zostawic do wyrosniecia na kilka minut i smazyc w glebokim tluszczu z poczatki od strony z dziurka. Gotowe bielasze wybierac na recznik papierowy i do kazdego otworka wlac lyzke goracego rosolu

Na farsz posiekac mieso i pietruszke, a cebule starc na papke. Doprawic.
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
A ja zabiore przepis do Polski, mama juz sie cieszy
icon_smile.gif

Dziekuje Elu
bussi.gif
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Czy to na pewno 600 ml?
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
Mexi, no dopiero dostrzeglam
icon_smile.gif
sorry
icon_smile.gif

napewno
icon_smile.gif
tutaj co ma byc mierzone mierzy sie w ml
icon_smile.gif
oczywiscie, troche maki trzeba miec w zapasie, bo nie znam jakie maki macie
icon_smile.gif
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Wpiszę się żeby nie zapomnieć.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,952
2,296
113
Film oglądałam, tylko niewiele zrozumiałam. A cebula mi wyglądała na podsmażoną.




Robiłaś już?
 

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Nie jeszcze, czego żałuję. A Ty się zabierasz?

Elka pisze, żeby cebulę zetrzeć na tarce, to pewnie surową. Tam też cały czas widoczna była surowa, samego krojenia i dodawania do mięsa nie widziałam.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,952
2,296
113
kawazmlekiem @ 27 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1435975Nie jeszcze, czego żałuję. A Ty się zabierasz?

Elka pisze, żeby cebulę zetrzeć na tarce, to pewnie surową. Tam też cały czas widoczna była surowa, samego krojenia i dodawania do mięsa nie widziałam.
Chciałabym zrobić, wygląda niesamowicie apetycznie. Tylko czy to się nadaje do odgrzania?

Przyglądałam się farszowi w momencie nadziewania i wydawało mi się, że ta cebula taka zeszklona czy podsmażona.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,952
2,296
113
Kurczę, robić kilku sztuk pewnie się nie opłaca. Oczywiście można zaprosić gości, ale ja nie lubię na gościach eksperymentować. A kusi ogromnie.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy