- Maj 17, 2008
- 1,039
- 0
- 36
Bienenstich
przepis nie wiem skad, bo byl w zeszycie praprababci
Ciasto:
Skladniki:
750g maki
50-60g drozdzy
250 ml mleka
1/2 lyzeczki soli
125 g masla
125 g cukru
2 jajka
skorka starta z cytryny lub cukier waniliowy
Do podgrzanego mleka dodajemy drozdze, lyzke cukru i 3 lyzki maki. Jak zaczyn juz nam wyrosnie, mieszamy go z pozostalymi skladnikami. Wyrabiamy gladkie, elastyczne ciasto. Zostawiamy pod przykryciem do wyrosniecia. Nastepnie przekladamy na blache, nakluwamy widelcem i zostawiamy do ponownego wyrosniecia.
Nadzienie:
500 g masla
400 g cukru
400 migdalow ( w przypadku platkow migdalowych 600 g)
Migdaly sparzamy, obieramy ze skorki, polowe mielimy, a polowe grubo siekamy. Maslo topimy, dodajemy cukier, doprowadzamy powoli do zagotowania, caly czas mieszajac. Zdejmujemy z ognia, dodajemy migdaly. Zostawiamy do calkowitego ostudzenia.
Nastepnie za pomoca 2 widelcow nakladamy mase na wyrosniete ciasto.
Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 20-25 minut (do uzyskania ciemnozlotego koloru masy).
Moje uwagi:
* Pieklam z polowy porcji (blacha 40x30cm). Ciasto z calej porcji jest na blache z wyposazenia piekarnika, nie powinno byc zbyt wysokie.
* Maka musi byc naprawde dobrej jakosci, przy gorszej mace nalezy wziac 60 g drozdzy. Uzylam Lubelli luksusowej.
* Mozna uzyc migdalow w platkach, wtedy ciasto jest bardziej dekoracyjne, ja z sentymentu utrudniam sobie prace. Choc nie mam niestety takiej recznej maszynki do scierania migdalow na make, wiec wrzucilam je do malaksera.
Jesli uzyjemy platkow migdalowych, to potrzeba ich troche wiecej, bo czesc nalezy uzyc do posypania wierzchu.
* Mase przed zdjeciem z ognia chwile pogotowalam, zanim dodalam migdaly.
* Ciasto mozna przelozyc bita smietana lub waniliowa masa budyniowa.
Edit: Zdjecie niezaspecjalne, bo z komorki, a mnie i tak brak umiejetnosci.
przepis nie wiem skad, bo byl w zeszycie praprababci
Ciasto:
Skladniki:
750g maki
50-60g drozdzy
250 ml mleka
1/2 lyzeczki soli
125 g masla
125 g cukru
2 jajka
skorka starta z cytryny lub cukier waniliowy
Do podgrzanego mleka dodajemy drozdze, lyzke cukru i 3 lyzki maki. Jak zaczyn juz nam wyrosnie, mieszamy go z pozostalymi skladnikami. Wyrabiamy gladkie, elastyczne ciasto. Zostawiamy pod przykryciem do wyrosniecia. Nastepnie przekladamy na blache, nakluwamy widelcem i zostawiamy do ponownego wyrosniecia.
Nadzienie:
500 g masla
400 g cukru
400 migdalow ( w przypadku platkow migdalowych 600 g)
Migdaly sparzamy, obieramy ze skorki, polowe mielimy, a polowe grubo siekamy. Maslo topimy, dodajemy cukier, doprowadzamy powoli do zagotowania, caly czas mieszajac. Zdejmujemy z ognia, dodajemy migdaly. Zostawiamy do calkowitego ostudzenia.
Nastepnie za pomoca 2 widelcow nakladamy mase na wyrosniete ciasto.
Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 20-25 minut (do uzyskania ciemnozlotego koloru masy).
Moje uwagi:
* Pieklam z polowy porcji (blacha 40x30cm). Ciasto z calej porcji jest na blache z wyposazenia piekarnika, nie powinno byc zbyt wysokie.
* Maka musi byc naprawde dobrej jakosci, przy gorszej mace nalezy wziac 60 g drozdzy. Uzylam Lubelli luksusowej.
* Mozna uzyc migdalow w platkach, wtedy ciasto jest bardziej dekoracyjne, ja z sentymentu utrudniam sobie prace. Choc nie mam niestety takiej recznej maszynki do scierania migdalow na make, wiec wrzucilam je do malaksera.
Jesli uzyjemy platkow migdalowych, to potrzeba ich troche wiecej, bo czesc nalezy uzyc do posypania wierzchu.
* Mase przed zdjeciem z ognia chwile pogotowalam, zanim dodalam migdaly.
* Ciasto mozna przelozyc bita smietana lub waniliowa masa budyniowa.
Edit: Zdjecie niezaspecjalne, bo z komorki, a mnie i tak brak umiejetnosci.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: