Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Bienenstich
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kornasia" data-source="post: 957830" data-attributes="member: 9163"><p>Bienenstich</p><p></p><p>przepis nie wiem skad, bo byl w zeszycie praprababci</p><p></p><p>Ciasto:</p><p></p><p>Skladniki:</p><p>750g maki</p><p>50-60g drozdzy </p><p>250 ml mleka</p><p>1/2 lyzeczki soli</p><p>125 g masla</p><p>125 g cukru</p><p>2 jajka</p><p>skorka starta z cytryny lub cukier waniliowy</p><p></p><p>Do podgrzanego mleka dodajemy drozdze, lyzke cukru i 3 lyzki maki. Jak zaczyn juz nam wyrosnie, mieszamy go z pozostalymi skladnikami. Wyrabiamy gladkie, elastyczne ciasto. Zostawiamy pod przykryciem do wyrosniecia. Nastepnie przekladamy na blache, nakluwamy widelcem i zostawiamy do ponownego wyrosniecia.</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p>500 g masla</p><p>400 g cukru</p><p>400 migdalow ( w przypadku platkow migdalowych 600 g)</p><p></p><p>Migdaly sparzamy, obieramy ze skorki, polowe mielimy, a polowe grubo siekamy. Maslo topimy, dodajemy cukier, doprowadzamy powoli do zagotowania, caly czas mieszajac. Zdejmujemy z ognia, dodajemy migdaly. Zostawiamy do calkowitego ostudzenia.</p><p></p><p>Nastepnie za pomoca 2 widelcow nakladamy mase na wyrosniete ciasto.</p><p></p><p>Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 20-25 minut (do uzyskania ciemnozlotego koloru masy).</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>* Pieklam z polowy porcji (blacha 40x30cm). Ciasto z calej porcji jest na blache z wyposazenia piekarnika, nie powinno byc zbyt wysokie.</p><p>* Maka musi byc naprawde dobrej jakosci, przy gorszej mace nalezy wziac 60 g drozdzy. Uzylam Lubelli luksusowej.</p><p>* Mozna uzyc migdalow w platkach, wtedy ciasto jest bardziej dekoracyjne, ja z sentymentu utrudniam sobie prace. Choc nie mam niestety takiej recznej maszynki do scierania migdalow na make, wiec wrzucilam je do malaksera.</p><p>Jesli uzyjemy platkow migdalowych, to potrzeba ich troche wiecej, bo czesc nalezy uzyc do posypania wierzchu.</p><p>* Mase przed zdjeciem z ognia chwile pogotowalam, zanim dodalam migdaly.</p><p>* Ciasto mozna przelozyc bita smietana lub waniliowa masa budyniowa.</p><p></p><p>Edit: Zdjecie niezaspecjalne, bo z komorki, a mnie i tak brak umiejetnosci.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kornasia, post: 957830, member: 9163"] Bienenstich przepis nie wiem skad, bo byl w zeszycie praprababci Ciasto: Skladniki: 750g maki 50-60g drozdzy 250 ml mleka 1/2 lyzeczki soli 125 g masla 125 g cukru 2 jajka skorka starta z cytryny lub cukier waniliowy Do podgrzanego mleka dodajemy drozdze, lyzke cukru i 3 lyzki maki. Jak zaczyn juz nam wyrosnie, mieszamy go z pozostalymi skladnikami. Wyrabiamy gladkie, elastyczne ciasto. Zostawiamy pod przykryciem do wyrosniecia. Nastepnie przekladamy na blache, nakluwamy widelcem i zostawiamy do ponownego wyrosniecia. Nadzienie: 500 g masla 400 g cukru 400 migdalow ( w przypadku platkow migdalowych 600 g) Migdaly sparzamy, obieramy ze skorki, polowe mielimy, a polowe grubo siekamy. Maslo topimy, dodajemy cukier, doprowadzamy powoli do zagotowania, caly czas mieszajac. Zdejmujemy z ognia, dodajemy migdaly. Zostawiamy do calkowitego ostudzenia. Nastepnie za pomoca 2 widelcow nakladamy mase na wyrosniete ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 20-25 minut (do uzyskania ciemnozlotego koloru masy). Moje uwagi: * Pieklam z polowy porcji (blacha 40x30cm). Ciasto z calej porcji jest na blache z wyposazenia piekarnika, nie powinno byc zbyt wysokie. * Maka musi byc naprawde dobrej jakosci, przy gorszej mace nalezy wziac 60 g drozdzy. Uzylam Lubelli luksusowej. * Mozna uzyc migdalow w platkach, wtedy ciasto jest bardziej dekoracyjne, ja z sentymentu utrudniam sobie prace. Choc nie mam niestety takiej recznej maszynki do scierania migdalow na make, wiec wrzucilam je do malaksera. Jesli uzyjemy platkow migdalowych, to potrzeba ich troche wiecej, bo czesc nalezy uzyc do posypania wierzchu. * Mase przed zdjeciem z ognia chwile pogotowalam, zanim dodalam migdaly. * Ciasto mozna przelozyc bita smietana lub waniliowa masa budyniowa. Edit: Zdjecie niezaspecjalne, bo z komorki, a mnie i tak brak umiejetnosci. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Bienenstich
Bottom