Przepis na ten bigos powstal jako wersja "na złośc" bigosom mojej mamy, która dodaje wiecej mięsiwa niż kapusty.
I jak to z potrawami bywa, zaczęło się przypadkiem i ... tak już zostało.
Ilości składników można dowolnie zmieniać:
ok 40 dkg kapusty kiszonej (uwielbiam wersję z dodatkiem marchewki i co ważne bez kminku, który dodaję sama)
2 ząbki czosnku
łyżeczka kminku
spora garść suszonych kalifornijskich śliwek
dużo, dużo suszonych grzybków
łyżka masła / lub zamiennie oliwa z oliwek
2 cebule
Kapustę płukam, kroję wzdłuż i wszerz
zalewam zimną wodą i gotuję z czosnkiem ok. godzinę.
W tym czasie spokojnie namaczam grzybki i podsmażam na patelni (na maśle) cebulkę pokrojoną w kosteczkę.
Wodę po godzinie odcedzam, wywalam rozgotowane ząbki czosnku.
Do garnka dodaję resztę składników (śliwki, grzyby, kminek, cebulkę), całość zalewam odrobiną żródlanej wody i gotuję do miękkości (to kolejna godzina).
Ok. 10 minut przed końcem gotowania solę do smaku. W czasie gotowania wodę trzeba uzupełniać i pilnować, aby kapusta nie przywarła do dna.
I gotowe.
Śliwki nadadzą bigosowi przepiękny, lekko brązowy odcień i charakterystyczny smak.
Potrawa w sam raz na chłodne jesienne wieczory. Zapraszam do wspólnego biesiadowania.

I jak to z potrawami bywa, zaczęło się przypadkiem i ... tak już zostało.
Ilości składników można dowolnie zmieniać:
ok 40 dkg kapusty kiszonej (uwielbiam wersję z dodatkiem marchewki i co ważne bez kminku, który dodaję sama)
2 ząbki czosnku
łyżeczka kminku
spora garść suszonych kalifornijskich śliwek
dużo, dużo suszonych grzybków
łyżka masła / lub zamiennie oliwa z oliwek
2 cebule
Kapustę płukam, kroję wzdłuż i wszerz

W tym czasie spokojnie namaczam grzybki i podsmażam na patelni (na maśle) cebulkę pokrojoną w kosteczkę.
Wodę po godzinie odcedzam, wywalam rozgotowane ząbki czosnku.
Do garnka dodaję resztę składników (śliwki, grzyby, kminek, cebulkę), całość zalewam odrobiną żródlanej wody i gotuję do miękkości (to kolejna godzina).
Ok. 10 minut przed końcem gotowania solę do smaku. W czasie gotowania wodę trzeba uzupełniać i pilnować, aby kapusta nie przywarła do dna.
I gotowe.
Śliwki nadadzą bigosowi przepiękny, lekko brązowy odcień i charakterystyczny smak.
Potrawa w sam raz na chłodne jesienne wieczory. Zapraszam do wspólnego biesiadowania.

Ostatnią edycję dokonał moderator: