- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Bigos czy nie bigos.
Autorem tego przepisu jest Sergej_Pozhar
http://sergej-pozhar.livejournal.com/80404...m_medium=social
Do tego bigosu wszystkie składniki przygotowujemy oddzielnie
-kawałek wieprzowiny z kością i tłuszczem,posolić,popieprzyć i odłożyć na godzinę
-kiszona kapusta
-małe cebule(4)
-słodko-kwaśne jabłko
-suszone śliwki (garść)
-trochę jagód żurawiny
-cukier
-kawałek masła
-100ml soku z kapusty
Część cebuli drobno kroimy,obsmażamy na smalcu do lekkiego zrumienienia i dodajemy odciśniętą kapustę.
Stale mieszamy i smażymy tak długo,aż będzie złocista ,odparuje i zmniejszy objętość.Nakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu aż będzie miękka.,
Czas duszenia zależy od kapusty,mieszamy i próbujemy.
W tym czasie jak dusi się kapusta,obsmażamy ze wszystkich stron mięso .Obsmażone odkładamy i nakrywamy folią.
Jak kapusta już gotowa,dodajemy pokrojone na cząstki jabłko ze skórką i dorzucamy żurawinę.Podgrzewamy i zdejmujemy z ognia.
Teraz zabieramy się za bigos---
w naczynie żaroodporne z grubymi ściankami przekładamy kapustę z jabłkami,na to nakładamy mięso w całości(zrobić tylko kilka nacięć),nakrywamy szczelnie folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 45 minut.
Aby bigos był smaczny,potrzebujemy trochę słodkości.
Póki bigos się dusi w piekarniku,obieramy małe cebule,kroimy na cząstki tak,aby się nie rozpadły,czyli zostawiamy kawałek części od korzenia.
Na patelni topimy 50 gram masła,wsypujemy 2-3 łyżki cukru,mieszamy i czekamy aż cukier się rozpuści.
Do karmelu wkładamy cebulę,mieszamy,trochę solimy.
Cebula powinna trochę się podsmażyć,zmięknąć,jak już jest gotowa ,dodajemy śliwki suszone.
Przez chwile mieszamy,aby smak się wymieszały.
Wlać 100 ml soku z kapusty,niech chwilę się pogotuje i otrzymamy wspaniały sos.
W tym czasie bigos już gotowy,wyjmujemy z piekarnika,zdejmujemy folię i polewamy sosem cebulowo-śliwkowym
Teraz możemy pokroić mięso na kawałki i każdemu dodać do bigosu,polewając jeszcze sosem.

Autorem tego przepisu jest Sergej_Pozhar
http://sergej-pozhar.livejournal.com/80404...m_medium=social

Do tego bigosu wszystkie składniki przygotowujemy oddzielnie
-kawałek wieprzowiny z kością i tłuszczem,posolić,popieprzyć i odłożyć na godzinę
-kiszona kapusta
-małe cebule(4)
-słodko-kwaśne jabłko
-suszone śliwki (garść)
-trochę jagód żurawiny
-cukier
-kawałek masła
-100ml soku z kapusty
Część cebuli drobno kroimy,obsmażamy na smalcu do lekkiego zrumienienia i dodajemy odciśniętą kapustę.
Stale mieszamy i smażymy tak długo,aż będzie złocista ,odparuje i zmniejszy objętość.Nakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu aż będzie miękka.,
Czas duszenia zależy od kapusty,mieszamy i próbujemy.
W tym czasie jak dusi się kapusta,obsmażamy ze wszystkich stron mięso .Obsmażone odkładamy i nakrywamy folią.
Jak kapusta już gotowa,dodajemy pokrojone na cząstki jabłko ze skórką i dorzucamy żurawinę.Podgrzewamy i zdejmujemy z ognia.
Teraz zabieramy się za bigos---
w naczynie żaroodporne z grubymi ściankami przekładamy kapustę z jabłkami,na to nakładamy mięso w całości(zrobić tylko kilka nacięć),nakrywamy szczelnie folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 45 minut.
Aby bigos był smaczny,potrzebujemy trochę słodkości.
Póki bigos się dusi w piekarniku,obieramy małe cebule,kroimy na cząstki tak,aby się nie rozpadły,czyli zostawiamy kawałek części od korzenia.
Na patelni topimy 50 gram masła,wsypujemy 2-3 łyżki cukru,mieszamy i czekamy aż cukier się rozpuści.
Do karmelu wkładamy cebulę,mieszamy,trochę solimy.
Cebula powinna trochę się podsmażyć,zmięknąć,jak już jest gotowa ,dodajemy śliwki suszone.
Przez chwile mieszamy,aby smak się wymieszały.
Wlać 100 ml soku z kapusty,niech chwilę się pogotuje i otrzymamy wspaniały sos.
W tym czasie bigos już gotowy,wyjmujemy z piekarnika,zdejmujemy folię i polewamy sosem cebulowo-śliwkowym
Teraz możemy pokroić mięso na kawałki i każdemu dodać do bigosu,polewając jeszcze sosem.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: