- Sie 18, 2006
- 31
- 0
- 0
Składniki na duży gar
:
Półtorej główki kapusty
Pomidory w puszce bez skórki
1 duża cebula
ok. 60 dag świeżych pieczarek (w zasadzie wedle uznania jeśli ktoś nie przepada za dużą ilością)
2-3 suszone śliwki
Sok pomidorowy pikantny 300 ml
Margaryna
3-4 kulki ziela angielskielskiego
Mały liść laurowy
Pieprz, sól wedle uznania
Przyprawa do bigosu (2-3 łyżeczki)
Przyprawa do pieczeni wieprzowej Kamisa (2-3 łyżeczki)
Papryka ostra (ok. 0,5 łyżeczki)
Grzybek suszony
Przygotowanie do pracy:
Poszatkować kapustę
Odciąć twardsze cząstki pomidorów z puszki
Pokroić pieczarki i cebulę
Wykonanie:
Na dnie garnka rozgrzewamy łyżkę margaryny, podduszamy cebulkę. Stopniowo dodajemy poszatkowaną kapustę i podlewamy wodą. W miare gdy kapusta mięknie dodajemy do niej całą zawartość puszki z oczyszczonymi już pomidorami, sok, pokrojone pieczarki oraz ewentualną resztę kapusty, która nie zmieściła się do gara
.
Dodajemy przyprawy oraz śliwki i grzybka.
Dużo mieszamy, gotujemy do czasu gdy uznamy że jest dobrze
Dodam, ze jest to najpyszniejszy bigos jaki kiedykolwiek jadłam! A że lubie bardzo ostro to do całej tej mieszanki dodaje odrobinę papryki czuczki. Niesamowity smak. Jednak nie byłoby go bez przyprawy do pieczeni, która nadaje mu wyrazu. Oczywiście wszystkie ilości przypraw jakie podałam mogą być dostosowywane wedle uznania, w końcu każdy kto pichci - próbuje. No chyba, że się mylę ;D Pozdrawiam i życzę smacznego!

Półtorej główki kapusty
Pomidory w puszce bez skórki
1 duża cebula
ok. 60 dag świeżych pieczarek (w zasadzie wedle uznania jeśli ktoś nie przepada za dużą ilością)
2-3 suszone śliwki
Sok pomidorowy pikantny 300 ml
Margaryna
3-4 kulki ziela angielskielskiego
Mały liść laurowy
Pieprz, sól wedle uznania
Przyprawa do bigosu (2-3 łyżeczki)
Przyprawa do pieczeni wieprzowej Kamisa (2-3 łyżeczki)
Papryka ostra (ok. 0,5 łyżeczki)
Grzybek suszony

Przygotowanie do pracy:
Poszatkować kapustę
Odciąć twardsze cząstki pomidorów z puszki
Pokroić pieczarki i cebulę
Wykonanie:
Na dnie garnka rozgrzewamy łyżkę margaryny, podduszamy cebulkę. Stopniowo dodajemy poszatkowaną kapustę i podlewamy wodą. W miare gdy kapusta mięknie dodajemy do niej całą zawartość puszki z oczyszczonymi już pomidorami, sok, pokrojone pieczarki oraz ewentualną resztę kapusty, która nie zmieściła się do gara

Dodajemy przyprawy oraz śliwki i grzybka.
Dużo mieszamy, gotujemy do czasu gdy uznamy że jest dobrze

Dodam, ze jest to najpyszniejszy bigos jaki kiedykolwiek jadłam! A że lubie bardzo ostro to do całej tej mieszanki dodaje odrobinę papryki czuczki. Niesamowity smak. Jednak nie byłoby go bez przyprawy do pieczeni, która nadaje mu wyrazu. Oczywiście wszystkie ilości przypraw jakie podałam mogą być dostosowywane wedle uznania, w końcu każdy kto pichci - próbuje. No chyba, że się mylę ;D Pozdrawiam i życzę smacznego!
Ostatnią edycję dokonał moderator: