Bigos galicyjski

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Bigos galicyjski

2 kg ziemniaków
1 kg poszatkowanej białej kapusty
25 dag wędzonego boczku
25 dag białej suchej fasoli
15 dag słoniny
sól i pieprz do smaku

Fasolę namoczyć na 12 godz. Gotować w wodzie , w której się moczyła wraz z pokrojonym w kostkę wędzonym boczkiem, do miękkości fasoli. Fasolę i boczek wyjąć łyżką cedzakową. Do wywaru wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Gotować do miękkości warzyw. Dodać ugotowaną wcześniej fasolę z boczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Zagotować. Odlać nadmiar płynu. Słoninę pokroić w kostkę. Przetopić na patelni. Dodać do bigosu.

Potrawa im częściej odgrzewana tym lepsza.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy