- Wrz 16, 2004
- 886
- 0
- 0
Bigos galicyjski
2 kg ziemniaków
1 kg poszatkowanej białej kapusty
25 dag wędzonego boczku
25 dag białej suchej fasoli
15 dag słoniny
sól i pieprz do smaku
Fasolę namoczyć na 12 godz. Gotować w wodzie , w której się moczyła wraz z pokrojonym w kostkę wędzonym boczkiem, do miękkości fasoli. Fasolę i boczek wyjąć łyżką cedzakową. Do wywaru wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Gotować do miękkości warzyw. Dodać ugotowaną wcześniej fasolę z boczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Zagotować. Odlać nadmiar płynu. Słoninę pokroić w kostkę. Przetopić na patelni. Dodać do bigosu.
Potrawa im częściej odgrzewana tym lepsza.
2 kg ziemniaków
1 kg poszatkowanej białej kapusty
25 dag wędzonego boczku
25 dag białej suchej fasoli
15 dag słoniny
sól i pieprz do smaku
Fasolę namoczyć na 12 godz. Gotować w wodzie , w której się moczyła wraz z pokrojonym w kostkę wędzonym boczkiem, do miękkości fasoli. Fasolę i boczek wyjąć łyżką cedzakową. Do wywaru wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Gotować do miękkości warzyw. Dodać ugotowaną wcześniej fasolę z boczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Zagotować. Odlać nadmiar płynu. Słoninę pokroić w kostkę. Przetopić na patelni. Dodać do bigosu.
Potrawa im częściej odgrzewana tym lepsza.