- Lut 15, 2008
- 404
- 0
- 0
Składniki:
2 kg. kapusty kiszonej
60 dag. mięsa wołowego
1,5 kg. mięsa wieprzowego ( może być karczek, łopatka,szynka lub boczek)
3 laski kiełbasy ( np.Toruńska )
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina (niekoniecznie)
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 słoiczek przecieru pomidorowego
przyprawa do bigosu
łyżka cukru
sól
pieprz
wegeta do mięs
Kapuste wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą , kiedy się zagotuje , wode wylewamy i ponownie zalewamy kapuste . Dodajemy ziele angielskie , liście laurowe i dusimy .
Pokaż załącznik 24437
W osobnym garnku , na łyżce margaryny podsmażyć pokrojoną cebulke, dodać przyprawy ( np. wegete do mięs) . Wsypać pokrojone w dużą kostke mięso wołowe i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając
Pokaż załącznik 24438 Pokaż załącznik 24439
Mięso wieprzowe pokroić w grubą kostke , kiełbase w talarki
Pokaż załącznik 24440
Kiedy mięso wołowe zacznie robić się miękkie , dodać mięso wieprzowe . Wlać wino. Nadal dusić pod przykryciem. Jak już mięsa zmiękną , wsypać kiełbase, dodać słoiczek przecieru pomidorowego i zagotować.
Do miękkiej kapusty wszystko przesypać i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.
zasmażka:
2 łyżki margaryny
średnia cebula
6 łyżek mąki
Zrobić zasmażkę. Na margarynie podsmażyć pokrojona w kosteczke cebule, dodać mąke i zrumienić. Bigos zagęścić zasmażką. Doprawić do smaku.Zagotować.
Pokaż załącznik 24441
Bigos z podanych składników wystarczy na sporą impreze dla dużej liczby gości . Gwarantuje ,że goście szybko zapomną o imprezie ale nie o bigosie. Pokaż załącznik 24442
2 kg. kapusty kiszonej
60 dag. mięsa wołowego
1,5 kg. mięsa wieprzowego ( może być karczek, łopatka,szynka lub boczek)
3 laski kiełbasy ( np.Toruńska )
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina (niekoniecznie)
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 słoiczek przecieru pomidorowego
przyprawa do bigosu
łyżka cukru
sól
pieprz
wegeta do mięs
Kapuste wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą , kiedy się zagotuje , wode wylewamy i ponownie zalewamy kapuste . Dodajemy ziele angielskie , liście laurowe i dusimy .
Pokaż załącznik 24437
W osobnym garnku , na łyżce margaryny podsmażyć pokrojoną cebulke, dodać przyprawy ( np. wegete do mięs) . Wsypać pokrojone w dużą kostke mięso wołowe i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając
Pokaż załącznik 24438 Pokaż załącznik 24439
Mięso wieprzowe pokroić w grubą kostke , kiełbase w talarki
Pokaż załącznik 24440
Kiedy mięso wołowe zacznie robić się miękkie , dodać mięso wieprzowe . Wlać wino. Nadal dusić pod przykryciem. Jak już mięsa zmiękną , wsypać kiełbase, dodać słoiczek przecieru pomidorowego i zagotować.
Do miękkiej kapusty wszystko przesypać i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.
zasmażka:
2 łyżki margaryny
średnia cebula
6 łyżek mąki
Zrobić zasmażkę. Na margarynie podsmażyć pokrojona w kosteczke cebule, dodać mąke i zrumienić. Bigos zagęścić zasmażką. Doprawić do smaku.Zagotować.
Pokaż załącznik 24441
Bigos z podanych składników wystarczy na sporą impreze dla dużej liczby gości . Gwarantuje ,że goście szybko zapomną o imprezie ale nie o bigosie. Pokaż załącznik 24442
Ostatnią edycję dokonał moderator: