- Cze 5, 2007
- 3,130
- 0
- 0
Biryani z kurczakiem
361kalorii;45 minut -czas przyrządzania;4porcje
250g długoziarnistego ryżu.
1 łyżka stołowa oleju roślinnego
2 piersi kurczaka(po 150g każda)obrane ze skóry i tłuszczu,pokrojone na drobne kawałki.
2 duże marchewki pokrojone w plasterki
1 duży ziemniak pokrojony
1 cebula posiekana
kawałek (ok.2,5cm)świeżego kłącza imbiru,oskrobanego i utartego na tarce.
2 ząbki czosnku,roztarte
1/2 średniego kalafiora rozdzielonego na różyczki
100g drobnej fasolki szparagowej,pokrojonej
2 łyżki stołowe średnio pikantnej pasty curry
1 łyzeczka kurkumy
1/2 łyżki stołowej sproszkowanego cynamonu
150g jogurtu naturalnego,plus dodatkowo do gotowych porcji
60g rodzynkow sultanskich
3 łyżki stołowe świeżej siekanej kolendry.
1. Zagotuj garnek lekko osolonej wody,wrzuć ryż,doprowadź do wrzenia,po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 8 minut.Dobrze odsącz i odstaw na bok.
2. Rozgrzej olej w dużym rondlu z grubym dnem.Wrzuć kurczaka i obsmażaj na średnim ogniu 3-4 minuty,aż zarumieni się ze wszystkich stron.
3. Dodaj kawałki marchwi i ziemniaka i dalej obsmażaj na wolnym ogniu przez 7-8 minut,od czasu do czasu mieszając aż warzywa zaczną mięknąć. Następnie dodaj cebulę,imbir,czosnek ,kalafior i fasolkę wmieszaj pastę curry ,kurkumę i cynamon i obsmażaj całość mieszając przez kolejne 2-3 minuty.Na koniec dodaj jogurt i rodzynki a na samym wierzchu ułuż kopczyk ryżu.
4. Przykryj rondel arkuszem pergaminu kuchennego lub folii ,a następnie pokrywką,gotuj całośc na wolnym ogniu przez 10 minut.po czym zdejmij rondel z kuchenki i jeszcze przez 5 minut trzymaj potrawę pod przykryciem.
361kalorii;45 minut -czas przyrządzania;4porcje
250g długoziarnistego ryżu.
1 łyżka stołowa oleju roślinnego
2 piersi kurczaka(po 150g każda)obrane ze skóry i tłuszczu,pokrojone na drobne kawałki.
2 duże marchewki pokrojone w plasterki
1 duży ziemniak pokrojony
1 cebula posiekana
kawałek (ok.2,5cm)świeżego kłącza imbiru,oskrobanego i utartego na tarce.
2 ząbki czosnku,roztarte
1/2 średniego kalafiora rozdzielonego na różyczki
100g drobnej fasolki szparagowej,pokrojonej
2 łyżki stołowe średnio pikantnej pasty curry
1 łyzeczka kurkumy
1/2 łyżki stołowej sproszkowanego cynamonu
150g jogurtu naturalnego,plus dodatkowo do gotowych porcji
60g rodzynkow sultanskich
3 łyżki stołowe świeżej siekanej kolendry.
1. Zagotuj garnek lekko osolonej wody,wrzuć ryż,doprowadź do wrzenia,po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 8 minut.Dobrze odsącz i odstaw na bok.
2. Rozgrzej olej w dużym rondlu z grubym dnem.Wrzuć kurczaka i obsmażaj na średnim ogniu 3-4 minuty,aż zarumieni się ze wszystkich stron.
3. Dodaj kawałki marchwi i ziemniaka i dalej obsmażaj na wolnym ogniu przez 7-8 minut,od czasu do czasu mieszając aż warzywa zaczną mięknąć. Następnie dodaj cebulę,imbir,czosnek ,kalafior i fasolkę wmieszaj pastę curry ,kurkumę i cynamon i obsmażaj całość mieszając przez kolejne 2-3 minuty.Na koniec dodaj jogurt i rodzynki a na samym wierzchu ułuż kopczyk ryżu.
4. Przykryj rondel arkuszem pergaminu kuchennego lub folii ,a następnie pokrywką,gotuj całośc na wolnym ogniu przez 10 minut.po czym zdejmij rondel z kuchenki i jeszcze przez 5 minut trzymaj potrawę pod przykryciem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: