Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Biryani z kurczakiem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Cantiq" data-source="post: 535039" data-attributes="member: 4238"><p><span style="font-size: 26px"><em><strong>Biryani z kurczakiem</strong></em></span></p><p></p><p>361kalorii;45 minut -czas przyrządzania;4porcje</p><p></p><p></p><p><em>250g długoziarnistego ryżu.</em></p><p><em>1 łyżka stołowa oleju roślinnego</em></p><p><em>2 piersi kurczaka(po 150g każda)obrane ze skóry i tłuszczu,pokrojone na drobne kawałki.</em></p><p><em>2 duże marchewki pokrojone w plasterki</em></p><p><em>1 duży ziemniak pokrojony</em></p><p><em>1 cebula posiekana</em></p><p><em>kawałek (ok.2,5cm)świeżego kłącza imbiru,oskrobanego i utartego na tarce.</em></p><p><em>2 ząbki czosnku,roztarte</em></p><p><em>1/2 średniego kalafiora rozdzielonego na różyczki</em></p><p><em>100g drobnej fasolki szparagowej,pokrojonej</em></p><p><em>2 łyżki stołowe średnio pikantnej pasty curry</em></p><p><em>1 łyzeczka kurkumy </em></p><p><em>1/2 łyżki stołowej sproszkowanego cynamonu</em></p><p><em>150g jogurtu naturalnego,plus dodatkowo do gotowych porcji </em></p><p><em>60g rodzynkow sultanskich</em></p><p><em>3 łyżki stołowe świeżej siekanej kolendry.</em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em>1. Zagotuj garnek lekko osolonej wody,wrzuć ryż,doprowadź do wrzenia,po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 8 minut.Dobrze odsącz i odstaw na bok.</em></p><p><em></em></p><p><em>2. Rozgrzej olej w dużym rondlu z grubym dnem.Wrzuć kurczaka i obsmażaj na średnim ogniu 3-4 minuty,aż zarumieni się ze wszystkich stron.</em></p><p><em></em></p><p><em>3. Dodaj kawałki marchwi i ziemniaka i dalej obsmażaj na wolnym ogniu przez 7-8 minut,od czasu do czasu mieszając aż warzywa zaczną mięknąć. Następnie dodaj cebulę,imbir,czosnek ,kalafior i fasolkę wmieszaj pastę curry ,kurkumę i cynamon i obsmażaj całość mieszając przez kolejne 2-3 minuty.Na koniec dodaj jogurt i rodzynki a na samym wierzchu ułuż kopczyk ryżu.</em></p><p><em></em></p><p><em>4. Przykryj rondel arkuszem pergaminu kuchennego lub folii ,a następnie pokrywką,gotuj całośc na wolnym ogniu przez 10 minut.po czym zdejmij rondel z kuchenki i jeszcze przez 5 minut trzymaj potrawę pod przykryciem.</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Cantiq, post: 535039, member: 4238"] [SIZE=12][I][B]Biryani z kurczakiem[/B][/I][/SIZE] 361kalorii;45 minut -czas przyrządzania;4porcje [I]250g długoziarnistego ryżu. 1 łyżka stołowa oleju roślinnego 2 piersi kurczaka(po 150g każda)obrane ze skóry i tłuszczu,pokrojone na drobne kawałki. 2 duże marchewki pokrojone w plasterki 1 duży ziemniak pokrojony 1 cebula posiekana kawałek (ok.2,5cm)świeżego kłącza imbiru,oskrobanego i utartego na tarce. 2 ząbki czosnku,roztarte 1/2 średniego kalafiora rozdzielonego na różyczki 100g drobnej fasolki szparagowej,pokrojonej 2 łyżki stołowe średnio pikantnej pasty curry 1 łyzeczka kurkumy 1/2 łyżki stołowej sproszkowanego cynamonu 150g jogurtu naturalnego,plus dodatkowo do gotowych porcji 60g rodzynkow sultanskich 3 łyżki stołowe świeżej siekanej kolendry. 1. Zagotuj garnek lekko osolonej wody,wrzuć ryż,doprowadź do wrzenia,po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 8 minut.Dobrze odsącz i odstaw na bok. 2. Rozgrzej olej w dużym rondlu z grubym dnem.Wrzuć kurczaka i obsmażaj na średnim ogniu 3-4 minuty,aż zarumieni się ze wszystkich stron. 3. Dodaj kawałki marchwi i ziemniaka i dalej obsmażaj na wolnym ogniu przez 7-8 minut,od czasu do czasu mieszając aż warzywa zaczną mięknąć. Następnie dodaj cebulę,imbir,czosnek ,kalafior i fasolkę wmieszaj pastę curry ,kurkumę i cynamon i obsmażaj całość mieszając przez kolejne 2-3 minuty.Na koniec dodaj jogurt i rodzynki a na samym wierzchu ułuż kopczyk ryżu. 4. Przykryj rondel arkuszem pergaminu kuchennego lub folii ,a następnie pokrywką,gotuj całośc na wolnym ogniu przez 10 minut.po czym zdejmij rondel z kuchenki i jeszcze przez 5 minut trzymaj potrawę pod przykryciem.[/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Biryani z kurczakiem*
Top
Bottom