- Lis 5, 2007
- 13,730
- 0
- 0
Przepis z bloga Confessions of tart , zmienilam kilka elementow dlatego po oryginal odsylam do zrodla.
Skladniki;
340 g maki
2 lyzeczki przyprawy mixed spice (mozna zastapic przyprawa do piernika)
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jaja, zoltka oddzielone od bialek
70 g cukru
50 g miazszu dyni utartego na puree
170 g masla, roztopionego
1/4 lyzeczki ekstraktu wanilii
70 g orzechow pekan
50 g suszonych zurawin
30 g rodzynek (odmiana o zlotym kolorze)
Wykonanie;
Czas wykonania to ok 20 min plus pieczenie.
Piekarnik nastawic na 170C. Do miski wsypac make, proszek do pieczenia, przyprawe mixed spice i sol. W drugiej misce ubic bialka na sztywno, nastepnie wsypywac po lyzce cukru (zywajac tylko 35 g) nie zatrzymujc pracy miksera. W innym naczyniu utrzec zoltka z reszta cukru. Wmieszac puree z dyni i ekstrakt z wanilii. Cala mase przelac do bialek i delikatnie zamieszac. Dodac roztopione i schlodzone maslo, zurawiny, rodzynki i orzechy, zamieszac. Mase przelac do naczynia z maka i drewniana lyzka polaczyc skladniki. Nastepnie dlonmi uformowac waski walek, ktory nastepnie umiescic na tacy wylozonej papierem do pieczenia. Piec na srodkowej pulce piekarnika przez ok 40 min, do zrumienienia skorki i suchego patyczka. Po wystudzeniu pokroic dlugim waskim nozem na ciastka.
Skladniki;
340 g maki
2 lyzeczki przyprawy mixed spice (mozna zastapic przyprawa do piernika)
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jaja, zoltka oddzielone od bialek
70 g cukru
50 g miazszu dyni utartego na puree
170 g masla, roztopionego
1/4 lyzeczki ekstraktu wanilii
70 g orzechow pekan
50 g suszonych zurawin
30 g rodzynek (odmiana o zlotym kolorze)
Wykonanie;
Czas wykonania to ok 20 min plus pieczenie.
Piekarnik nastawic na 170C. Do miski wsypac make, proszek do pieczenia, przyprawe mixed spice i sol. W drugiej misce ubic bialka na sztywno, nastepnie wsypywac po lyzce cukru (zywajac tylko 35 g) nie zatrzymujc pracy miksera. W innym naczyniu utrzec zoltka z reszta cukru. Wmieszac puree z dyni i ekstrakt z wanilii. Cala mase przelac do bialek i delikatnie zamieszac. Dodac roztopione i schlodzone maslo, zurawiny, rodzynki i orzechy, zamieszac. Mase przelac do naczynia z maka i drewniana lyzka polaczyc skladniki. Nastepnie dlonmi uformowac waski walek, ktory nastepnie umiescic na tacy wylozonej papierem do pieczenia. Piec na srodkowej pulce piekarnika przez ok 40 min, do zrumienienia skorki i suchego patyczka. Po wystudzeniu pokroic dlugim waskim nozem na ciastka.
Ostatnią edycję dokonał moderator: