- Gru 22, 2007
- 728
- 0
- 0
Ciasto czekoladowe z ananasem
Ciasto:
5 białek ubić ze szczyptą soli,
dodać 3/4 szklanki cukru,
dodać 5 żółtek - ubić wszystko razem
2 budynie czekoladowe wsypać do szklanki, uzupełnić mąką (tortową) do pełnej szklanki,
dodać łyżkę proszku do pieczenia- wsypać delikatnie do ubitych jajek, dodać łyżeczkę kakao, wymieszać łyżką z ubitymi jajkami.
Piec ok. 15 -20 minut, temp. ok. 180 - 200.
Masa:
puszka ananasów,
2 kisiele cytrynowe,
galaretka cytrynowa,
pół kostki margaryny Kasi.
Sok z ananasów wlać do garnka, uzupełnić wodą tak, aby w sumie było 3 szklanki płynu. Ugotować na tym kisiele cytrynowe. Do ugotowanych kisieli (gorących) dodać Kasię, galaretkę cytrynową (proszek). Dokładnie wymieszać, aby usunąć wszelkie grudki.
Ciasto czekoladowe wystudzić, przekroić na pół, dowolnie można nasączyć.
Ułożyć drobno pokrojone ananasy, zalać ciepłą masą kisielową.
Na wierzch ciasta: Śnieżka, niepełna szklanka mleka (ok.200ml) - ubić. Dodać tężejącą galaretkę cytrynową (galaretkę rozpuścić w szklance wody). Wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą.
sorki, zapomniałabym dodać - przepis to połączenie kilku różnych: ciasto z przepisu na orzechowiec (od mojej koleżanki ze studiów), masa z przepisu na ciasto brzoskwiniowe - tylko tam traktuję kisiele brzoskwiniowe w ten sposób co tutaj cytrynowe.

Ciasto:
5 białek ubić ze szczyptą soli,
dodać 3/4 szklanki cukru,
dodać 5 żółtek - ubić wszystko razem
2 budynie czekoladowe wsypać do szklanki, uzupełnić mąką (tortową) do pełnej szklanki,
dodać łyżkę proszku do pieczenia- wsypać delikatnie do ubitych jajek, dodać łyżeczkę kakao, wymieszać łyżką z ubitymi jajkami.
Piec ok. 15 -20 minut, temp. ok. 180 - 200.
Masa:
puszka ananasów,
2 kisiele cytrynowe,
galaretka cytrynowa,
pół kostki margaryny Kasi.
Sok z ananasów wlać do garnka, uzupełnić wodą tak, aby w sumie było 3 szklanki płynu. Ugotować na tym kisiele cytrynowe. Do ugotowanych kisieli (gorących) dodać Kasię, galaretkę cytrynową (proszek). Dokładnie wymieszać, aby usunąć wszelkie grudki.
Ciasto czekoladowe wystudzić, przekroić na pół, dowolnie można nasączyć.
Ułożyć drobno pokrojone ananasy, zalać ciepłą masą kisielową.
Na wierzch ciasta: Śnieżka, niepełna szklanka mleka (ok.200ml) - ubić. Dodać tężejącą galaretkę cytrynową (galaretkę rozpuścić w szklance wody). Wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą.
sorki, zapomniałabym dodać - przepis to połączenie kilku różnych: ciasto z przepisu na orzechowiec (od mojej koleżanki ze studiów), masa z przepisu na ciasto brzoskwiniowe - tylko tam traktuję kisiele brzoskwiniowe w ten sposób co tutaj cytrynowe.
Ostatnią edycję dokonał moderator: