Biszkopt puszek co zawsze się udaje

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
To jest mój biszkopt idealny, bardzo delikatny i wilgotny jak na ciasto biszkoptowe, na forum mamy już różne przepisy, ale postawiłam dodać ten, bo różni się sposobem wykonania i dzięki temu zawsze się udaje. Przepis francuskiego cukiernika, tutaj można zobaczyć jak on go wykonuje: https://www.youtube.com/watch?v=ygduSc2m7l0

Składniki:
4 jaja
125g drobnego cukru kryształu
125g mąki

Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Dno foremki o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić suche. Całe jajka razem z cukrem podgrzać w metalowej misie (w której będziemy ubijać nasz biszkopt) na parze do 50 stopni C, na tym etapie nie trzeba ich ubijać, chodzi tylko o to żeby mieszać masę by na dnie nie zrobiła się jajecznica, gdy jajka będą miały odpowiednią temperaturę ściągamy je z kąpieli parowej i ubijamy aż masa będzie jasna, puszysta i będzie spływać z trzepaczki grubą wstęgą (w moim robocie trwa to 5 minut). Masę jajeczną mieszamy ostrożnie łyżką z przesianą mąką, przelewamy do foremki, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Delikatnie oddzielam biszkopt od formy i studzę na drucianej siatce.

Moje uwagi:

Do biszkoptu można dodać wanilię albo skórkę z cytryny/pomarańczy. Cukiernik tego nie robi, ale ja po wyjęciu biszkoptu rzucam nim kilka razy z niewielkiej wysokości, dzięki temu biszkopt się nie kurczy. Moja misa od miksera ma bardzo grube dno i podgrzewanie trwa strasznie długo, więc ja jajka podgrzewam w rondelku bezpośrednio na gazie, a potem przelewam, tak też można, tylko zmywania więcej.

Dzisiejsza produkcja z dwóch jaj w foremce 19 cm
zahnlos.gif
:

Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,649
4,780
113
Biszkopt bardzo mi się podoba, chętnie wypróbuję ten przepis przy najbliższej okazji.
Pytanko mam tylko takie malusie
icon_mrgreen.gif
skąd będę wiedziała, że moja podgrzewana masa osiągnęła 50 st
gruebel_2.gif
nie posiadam termometru kuchennego.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Ja wkładam termometr cukierniczy, ciężko mi powiedzieć na oko, ta masa ma być mocno ciepła, ale na tyle żeby spokojnie dało się w niej utrzymać palec, nie powiem ile to trwa w minutach, bo to zależy czy będziesz podgrzewać w kąpieli wodnej, czy bezpośrednio na gazie i na jak dużym palniku.

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,649
4,780
113
No nic, spróbuję metodą "na palec"
icon_mrgreen.gif
tylko napisz jeszcze Izoldo czy mieszać te masę łyżką czy mikserem na wolnych obrotach? Chodzi mi oczywiście o tę pierwszą fazę, bo potem to już wiem że mikserem.

Biszkopty ucieram mikserem ręcznym, mam robot, ale biszkopty z niego wychodzą prawie nie ubite i potem mało co rosną.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Ja mieszam trzepaczką balonową (rózgą), ale myślę, że może być nawet widelec, chodzi o to żeby te jajka wymieszać z cukrem i roztrzepać do takiej konsystencji, jakby miały służyć do panierowania kotletów.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113
Izolda @ 3 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1566213Dno foremki o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić suche.
Izoldo, obejrzałam podlinkowany film. Najbardziej mi się podobało pieczenie tylko w obręczy położonej na macie silikonowej (chyba?), ale ten pan z filmu smarował boki i tej obręczy i prostokątnej formy. I robił to dość dokładnie.
Trochę mnie to zdziwiło, bo ja do pieczenia biszkoptu też smaruję tylko dno, tak jak napisałaś.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
Zawsze mi się wydawało, że biszkopt genueński jest z dodatkiem tłuszczu/masła...
gruebel_2.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Hazo, on dużo fajnych rzeczy pokazuje, np. jak zrobić czekoladowe wstęgi, albo jak pisać po talerzu czekoladą (on robi piękne dekoracje, dużo pracuje na czekoladzie), kiedyś pokazywał czekoladowe jajo Fabergé. Nie wiem po co on smaruje te foremki, ja wolę suchą, bo wtedy biszkopt lepiej przylega do ścianek i przy składaniu tortu czy wlewaniu jakiejś płynnej masy nic nie włazi w szczelinę, może francuskich cukierników uczą inaczej, a ta mata na której one piecze to Silipat:
http://silpat.com/products.html

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
Jest bez masła, ale z czekoladą, która zawiera tłuszcz. Wyraźnie przecież zaznaczyłam - "tłuszcz/masło", a nie tylko "masło".
Popierając się autorytetem, tu też przepis dziuni:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3...p;#entry1127008

We wszystkich znanych mi przepisach mistrzów jak Roux czy Herme, biszkopt genueński zawiera tłuszcz i tego się będę trzymać, bo dla mnie nazwa ma znaczenie.

Izolda @ 5 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1566395Dlatego u mnie w tytule nic nie ma o biszkopcie genueńskim
icon_wink.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (Joanna @ 5 Mar 2015, 12:16 ) index.php?act=findpost&pid=1566414Jest bez masła, ale z czekoladą, która zawiera tłuszcz. Wyraźnie przecież zaznaczyłam - "tłuszcz/masło", a nie tylko "masło".
Popierając się autorytetem, tu też przepis dziuni:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3...p;#entry1127008

We wszystkich znanych mi przepisach mistrzów jak Roux czy Herme, biszkopt genueński zawiera tłuszcz i tego się będę trzymać, bo dla mnie nazwa ma znaczenie.

icon_biggrin.gif
Joanno, bo to stara, wiekowa szkola (74 i 64)
icon_wink.gif
Nowa, radyklana, szkola uczy, ze maslo jest zbedne, bo dodane jest tylko po to aby biszkopt pozostal dluzej swiezy.
Ponoc, jak czytam, najistotniejsze jest w Genoise to, ze na kazde uzyte duze jajo ma byc dokladnie 30g maki i 30g cukru. Czesc maki mozna zastapic kakao, jak i make pszenna czesciowo skrobia.

Dla mnie genoise to biszkopt w ktorym nie ma spulchniaczy i przyrost uzysuje sie tylko i wylacznie z ubitych jaj. Metoda podgrzewania jaj z cukrem w bain marie do temp 38C, wspomaga zdolnosc retencji powietrza. Sama masa jajeczno cukrowa powinna potroic objetosc, przed dodaniem maki oraz, w przypadku uzycia, tluszczu.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
tatter @ 5 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1566422Dla mnie genoise to biszkopt w ktorym nie ma spulchniaczy
O, widzisz, a dla mnie każdy biszkopt nie powinien zawierać spulchniaczy.
icon_smile.gif
Ze spulchniaczami to już IMO nie biszkopt, a ciasto proszkowe.

tatter @ 5 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1566422Joanno, bo to stara, wiekowa szkola (74 i 64)
icon_wink.gif
Pewnie dlatego mi pasuje, bo też jestem stara.
icon_lol.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Joanno, zarty na bok
icon_wink.gif

Sprawdzilam wlasnie przepis na Genoise w ksiazce The Roux Brothers on Patisserie by Michel Roux and Albert Roux i...

...w skladnikach: jajka, cukier, maka. Tylko.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
W mojej książce M. Roux Jajka w przepisie na biszkopt genueński jest masło.
icon_biggrin.gif

Wygląda więc na to, że każda z nas pozostanie przy własnej książce i własnym nazewnictwie.
icon_lol.gif

EDIT:
Izoldo, przepraszam za sprowokowanie off - topu w Twoim przepisie; następnym razem ugryzę się w klawiaturę.
icon_wink.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
No tak, w Jajkach jest maslo. Moze do masla trzeba dojrzec?
icon_wink.gif
Ta wspomniana przeze mnie jest z 84 o ile pamietam.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy