- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta". Robię go bardzo często. Jest smaczny, ładnie wygląda i łatwo się robi.
Biszkopt:
6 jajek
1 ¾ szk cukru
1 ½ szkl mąki pszennej
2/3 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do piecz.
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Duża blachę wysmarować olejem.Na spód formy położyć papier do pieczenia natłuszczony z obu stron olejem.
Ciasto wylać do formy i piec w temp 170 st przez 20 min. Gorące wyjąć z piekarnika, nożem odkroić boki od blaszki, a następnie wyjąć z blaszki i od razu oderwać od spodu papier do pieczenia. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż.
Masa:
3 żółtka
250 g margaryny
1 ½ szkl mleka
1 szklanka i 2 łyżki cukru
30 g żelatyny
3 opakowania galaretek (różne kolory)
Wcześniej zrobić galaretki. Wlać do trzech salaterek. Gdy stężeją pokroić w kostkę.
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem aż masa zbieleje. Odstawić.
Żelatynę namoczyć w ½ szkl zimnej wody przez ok. 10 min.
Mleko zagotować i zestawić z ognia. Do gorącego mleka dodać przygotowaną żelatynę. Mieszać aż mleko z żelatyną całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia (nie może być zbyt chłodne, ponieważ zacznie tężeć).
Ostudzoną masę utrzeć z margaryną. Dodać pokrojone w kostkę galaretki, wymieszać łyżką. UWAGA!!! PO DODANIU GALARETEK MASA BARDZO SZYBKO ROBI SIĘ GĘSTA!
Szybciutko przełożyć biszkopty.
Ciasto polać polewą czekoladową. Można wcześniej odłożyć po 6 kostek każdego koloru galaretek do dekoracji. Polewą porobić linie ukośne na cieście, między linie ulożyć galaretki, odtępy między galaretkami można udekorować wiórkami kokosowymi.
Ciasto na fotce nie moje
Ja tylko polewam całość polewą.
Biszkopt:
6 jajek
1 ¾ szk cukru
1 ½ szkl mąki pszennej
2/3 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do piecz.
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Duża blachę wysmarować olejem.Na spód formy położyć papier do pieczenia natłuszczony z obu stron olejem.
Ciasto wylać do formy i piec w temp 170 st przez 20 min. Gorące wyjąć z piekarnika, nożem odkroić boki od blaszki, a następnie wyjąć z blaszki i od razu oderwać od spodu papier do pieczenia. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż.
Masa:
3 żółtka
250 g margaryny
1 ½ szkl mleka
1 szklanka i 2 łyżki cukru
30 g żelatyny
3 opakowania galaretek (różne kolory)
Wcześniej zrobić galaretki. Wlać do trzech salaterek. Gdy stężeją pokroić w kostkę.
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem aż masa zbieleje. Odstawić.
Żelatynę namoczyć w ½ szkl zimnej wody przez ok. 10 min.
Mleko zagotować i zestawić z ognia. Do gorącego mleka dodać przygotowaną żelatynę. Mieszać aż mleko z żelatyną całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia (nie może być zbyt chłodne, ponieważ zacznie tężeć).
Ostudzoną masę utrzeć z margaryną. Dodać pokrojone w kostkę galaretki, wymieszać łyżką. UWAGA!!! PO DODANIU GALARETEK MASA BARDZO SZYBKO ROBI SIĘ GĘSTA!
Szybciutko przełożyć biszkopty.
Ciasto polać polewą czekoladową. Można wcześniej odłożyć po 6 kostek każdego koloru galaretek do dekoracji. Polewą porobić linie ukośne na cieście, między linie ulożyć galaretki, odtępy między galaretkami można udekorować wiórkami kokosowymi.
Ciasto na fotce nie moje

