Bliny gryczane*

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
150g zwyklej maki pszennej
100g maki grycznej
2/3 lyzeczki soli
1 lyzeczka drozdzy instant
350ml cieplego mleka
50g masla, stopionego
2 jajka, oddzielone

olej do smazenia


Do duzej miski przesiewam obie maki i sol, dodaje drozdze. Mieszajac wlewam do miski z maka cieple mleko, wyrabiam lyzka rzadkie ciasto. Zakrywam folia i zostawiam w cieplym miejscu na 1 godzine (po tym czasie ciasto zdecydowanie przyrasta wiec miska musi byc duza).

Stopione maslo mieszam z zoltkami i dodaje do ciasta. Ubijam bialka na sztywna piane i delikatnie lacze z ciastem. Przykrywam i zostawiam na 20 minut.

Rozgrzewam patelnie z odrobina tluszczu na dnie. Do kazdej wkladam 4 lyzki ciasta, smaze na srednim ogniu przez 1-2 minuty, gdy na wierzchu widoczne sa malenkie dziureczki przekladam bline na druga strone i smaze jeszcze minutke. Usmazone ukladam na talerzu i przykrywam sciereczka aby nie tracily wilgoci.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy