- Gru 15, 2004
- 6,771
- 0
- 0
25 dag mąki pszennej
25 dag mąki gryczanej
2 szklanki mleka
3 jajka
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła
tłuszcz do smarowania patelni np. słoninka
Drożdże wymieszac z 1/3 ilości mleka, dodać połowę mąki pszennej, wyrobić, postawic w cieplym miejscu. Gdy podwoi objętość dodać sól, cukier, roztopiony letni tłuszcz i żółtka a następnie resztę mąki.
Wymieszać, odstawic do wyrośnięcia. Ciasto stopniowo rozprowadzać letnim mlekiem, ponownie odstawic do wyrośnięcia. Dodać ubite bialka i jeszcze raz na 15 minut odstawic do wyrośnięcia. Nalewać ciasto cienką warstwą na dobrze rozgrzaną patelnie. Smażyć z obu stron.
25 dag mąki gryczanej
2 szklanki mleka
3 jajka
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła
tłuszcz do smarowania patelni np. słoninka
Drożdże wymieszac z 1/3 ilości mleka, dodać połowę mąki pszennej, wyrobić, postawic w cieplym miejscu. Gdy podwoi objętość dodać sól, cukier, roztopiony letni tłuszcz i żółtka a następnie resztę mąki.
Wymieszać, odstawic do wyrośnięcia. Ciasto stopniowo rozprowadzać letnim mlekiem, ponownie odstawic do wyrośnięcia. Dodać ubite bialka i jeszcze raz na 15 minut odstawic do wyrośnięcia. Nalewać ciasto cienką warstwą na dobrze rozgrzaną patelnie. Smażyć z obu stron.