Bliny mojej mamy*

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
:arrow: 25 dag mąki pszennej
:arrow: 25 dag mąki gryczanej
:arrow: 2 szklanki mleka
:arrow: 3 jajka
:arrow: 3 dag drożdży
:arrow: 1 łyżeczka cukru
:arrow: 1 łyżeczka masła
:arrow: tłuszcz do smarowania patelni np. słoninka


Drożdże wymieszac z 1/3 ilości mleka, dodać połowę mąki pszennej, wyrobić, postawic w cieplym miejscu. Gdy podwoi objętość dodać sól, cukier, roztopiony letni tłuszcz i żółtka a następnie resztę mąki.
Wymieszać, odstawic do wyrośnięcia. Ciasto stopniowo rozprowadzać letnim mlekiem, ponownie odstawic do wyrośnięcia. Dodać ubite bialka i jeszcze raz na 15 minut odstawic do wyrośnięcia. Nalewać ciasto cienką warstwą na dobrze rozgrzaną patelnie. Smażyć z obu stron.